Volledig scherm
Défano Holwijn wint de AD Journalistieke Aanmoedigingsprijs 2017 © AD

Défano Holwijn wint AD Journalistieke Aanmoedigingsprijs 2017 op VEED

YouTubeAD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis heeft zojuist de AD Journalistieke Aanmoedigingsprijs 2017 uitgereikt aan Défano Holwijn. Daarmee wint de jonge YouTuber 10.000 euro en begeleiding voor een journalistieke serie in het AD. Hij kreeg de prijs als verrassing zojuist uitgereikt op het VEED Festival, voorafgaand aan de VEED Award Show.

Défano droomde altijd al van presenteren: ,,Ik heb er altijd van gedroomd om een eigen show te hebben, een droom die dankzij YouTube steeds dichterbij komt.”

Volledig scherm
AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis met prijswinnaar Défano Holwijn. © AD

De jury, onder leiding van Rennie Rijpma (chef digitaal AD) en Bouke van der Veer (coördinator video AD) roemde Défano als natuurtalent: ,,De camera is zijn beste vriend, presenteren zijn tweede natuur. Hij maakt geen tv, hij maakt online video. Snel, grappig, maar niet oppervlakkig. Hij snijdt actuele thema’s aan. Altijd volkomen zichzelf, is hij de perfecte gesprekspartner. Hij vraagt wat jij zou willen weten, met goed gekozen formats”.

Het AD riep de prijs in het leven om journalistiek talent te stimuleren. Hans Nijenhuis: ,,Op YouTube bulkt het van het talent. Met deze prijs hopen we hen te verleiden dat in te zetten voor de journalistiek”.

Handelsmerk

Dat Défano dit talent heeft is voor de jury overduidelijk: ,,Défano trok voor zijn kanaal door heel Nederland en maakte van zijn straatinterviews zijn handelsmerk. Hij maakt de actualiteit, ook als het precair is, op zijn natuurlijke vanzelfsprekende manier bespreekbaar. Het AD moedigt hem graag aan met deze award. Defano Holwijn verdient een groot publiek.”

Mediapartner

Het AD is dit jaar voor het eerst mediapartner van het de VEED Awards, het sociale media event van de Benelux dat bezig is aan de derde editie. Op VEED kwamen de sterren van YouTube, Instagram en SnapChat deze week op verschillende events samen met bedrijven, media en hun fans.

Meer lezen over VEED? We brachten onder meer het ‘sterrenstelsel’ van de populairste YouTubers in kaart.