Volledig scherm
Joris Demmink. © ANP

Demmink: liever borrelen dan getuigen kindermisbruikzaak

Joris Demmink, die vorige week verstek liet gaan bij het getuigenverhoor over kindermisbruik in de jaren '80, had donderdag wél tijd voor een borrel. De oud-justitietopman was aanwezig bij de uitreiking van de Four Freedoms Awards in Middelburg.

Quote

Ik vond het niet zo gepast dat hij daar was

Bezoeker

De rechtbank in Amsterdam riep Demmink begin deze maand op om te getuigen in de zaak van Bart van Well, een voormalig jongensprostituee. Van Well houdt de staat ervoor verantwoordelijk dat hij in de jaren '80 is misbruikt. Hij zegt onder meer als tiener seks te hebben gehad met Demmink op de achterbank van een auto.

Demmink, die wettelijk verplicht is op te dagen bij het getuigenverhoor, liet aan de rechtbank weten de hele week verhinderd te zijn. Daarom is zijn verhoor verplaatst naar 3 juni. Alle andere getuigen - onder wie oud-Officier van Justitie Fred Teeven, een AIVD-medewerkster en een zedenrechercheur - zijn vorige week wel gehoord door de rechtbank.

Merkel
Nu blijkt dat Demmink afgelopen donderdag in Middelburg was voor de uitreiking van de Four Freedom Awards aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Hij gaf acte de présence bij de ceremonie en een aansluitende lunch en borrel. Bij het evenement waren vele honderden gasten aanwezig, onder wie ook premier Mark Rutte. Demminks aanwezigheid leidde bij sommige gasten tot ophef. ,,Ik vond het niet zo gepast dat hij daar was," zegt een bezoeker, die de oud-topambtenaar herkende.

De organisatie van de Four Freedoms Awards bevestigt dat Demmink in Middelburg was. ,,In de jaren '80 heeft de heer Demmink meegedacht bij het op de kaart zetten van onze stichting", laat directeur Pieter Jan Mersie van de Roo­sevelt Stichting weten. ,,Zijn contacten zijn waardevol geweest voor ons. Daarom was hij dit jaar uitgenodigd, net als vele anderen."

Recepties

Quote

Als hij borrels en recepties laat voorgaan boven een getuigen­ver­hoor, dan is mijn cliënt daar niet blij mee

Martin de Witte, advocaat

Martin de Witte, de advocaat van Bart van Well die de getuigenverhoren heeft aangespannen, reageert verbaasd. ,,Meneer Demmink heeft via zijn advocaat laten weten de hele week van de getuigenverhoren verhinderd te zijn," aldus De Witte.

,,Als hij borrels en recepties laat voorgaan boven een getuigenverhoor, dan is mijn cliënt daar niet blij mee. Iedereen in Nederland heeft een getuigplicht. In zijn positie heeft de heer Demmink bovendien een voorbeeldfunctie."

Heupoperatie
Volgens De Witte is afzegging alleen gepast bij een valide reden. ,,Eén getuige komt later omdat die een heupoperatie heeft ondergaan. Dan is het logisch dat je niet kunt komen." Naar de reden van Demminks afzegging moet De Witte gissen. ,,Sommigen zullen zeggen dat het een tactische reden is om eerst te horen wat anderen zeggen, voordat hij zelf moet getuigen. Maar dat weet ik niet. Hij zal er wel geen zin in hebben gehad, anders maak je wel tijd vrij."

Volgens Andreas Kinneging, hoogleraar rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden, is de actie van Demmink 'enigszins provocerend'. ,,Ik vermoed dat Demmink precies weet wat hij doet. Ik sluit niet uit dat dit een slimmigheidje van hem is om beter beslagen ten ijs te komen bij zijn eigen getuigenverhoor. Hij weet nu immers wat de andere getuigen hebben verklaard." Joris Demmink en zijn advocaat waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.