Volledig scherm
Tunahan Kuzu, fractievoorzitter van DENK © ANP/Jerry Lampen

DENK: kindermisbruik bestraffen met chemische castratie

De nieuwe politieke partij DENK wil duizend agenten de straat op sturen om racisme te bestrijden. Ook moet er volgens DENK een racismeregister en diversiteitsquota komen, krijgen mensen die discrimineren een contacttaakstraf en wordt kindermisbruik voortaan bestraft met chemische castratie.

In het Rotterdamse hoofdkwartier van de politieke 'beweging' presenteerde leider Tunahan Kuzu vanmiddag het verkiezingsprogramma, dat de naam 'DENKend aan Nederland heeft gekregen.

Acceptatie
In honderd actiepunten, verdeeld over tien thema's houdt DENK een pleidooi voor een inclusieve samenleving, waarin niemand die hier is geboren wordt gedwongen om te integreren, maar wordt geaccepteerd. Kuzu: ,,Integratie is alleen nog nodig voor nieuwkomers, niet voor mensen die hier al hun leven lang wonen." 

Diversiteit is een onderdeel van Nederland geworden, benadrukte Kuzu. ,,Iedereen in Nederland is anders. Wat we moeten doen is dat we de gemeenschappelijke identiteit gaan benadrukken. Maar dat betekent niet dat je je achtergrond hoeft te verloochenen."

Excuses
De beweging wil bovendien veel meer aandacht voor het koloniale verleden van Nederland. De banden met Suriname en Indonesië moeten worden aangehaald. Ook zijn Nederlandse excuses nodig voor het slavernijverleden.

Volgens Kuzu hebben andere politieke partijen de mond vol van toenemende polarisatie in de samenleving, maar weet niemand verbinding tot stand te brengen. Hij haalde daarbij hard uit naar PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher, die hij 'de koning van het meten met twee maten' noemde.

Datum
De datum van 14 november is bewust gekozen: precies twee jaar geleden braken de Kamerleden Kuzu en Öztürk met de PvdA om hun eigen partij op te richten.

  1. Oud-koning Albert II verplicht tot vaderschapstest in zaak ‘dochter’ Delphine

    Oud-ko­ning Albert II verplicht tot vader­schaps­test in zaak ‘dochter’ Delphine

    Het hoogste rechtscollege in België, het Hof van Cassatie, heeft vandaag bepaald dat het dna van de voormalige Belgische koning Albert II (85) moet worden vergeleken met dat van zijn vermeende dochter: de 51-jarige kunstenares Delphine Boël. De vrouw stelt dat zij het resultaat is van een geheime affaire die de vorst in de jaren zestig had met haar moeder. Ze wil worden erkend als Alberts biologische dochter.