Volledig scherm
© Specsavers

Deze Nederlanders wisten niet wat ze hoorden

Specsavers (PARTNERBIJDRAGE)'Nee joh, testen is niet nodig. Ik hoor nog prima!' Herkenbaar? Veel 55-plussers stellen de aanschaf van een hoortoestel uit. Soms wel 6 tot 7 jaar. Vaak omdat we liever ontkennen dat ons gehoor achteruit gaat. Maar ook omdat we het niet echt merken. Vermindering van het gehoor gaat namelijk langzaam. Specsavers testte de reactiesnelheid van mensen in een verkeerssimulatie. En we horen lang niet altijd zo goed als we denken.

Quote

"Ik was echt verbaasd over mijn reactie­snel­heid tijdens de test. Mijn gehoor is duidelijk minder goed dan ik dacht"

Jan, deelnemer aan het experiment.

Helen nam deel aan het experiment. "Ik was verbaasd over de uitslag. Ik dacht dat het bij mij wel mee zou vallen, maar veel voertuigen hoorde ik te laat of zelfs helemaal niet. Daar schrok ik enorm van. Het is dus niet alleen een kwestie van de tv wat harder zetten, daar ben ik nu wel achter."

Cindy Egging, audicien van Specsavers, herkent dit vanuit de praktijk: "Sommige mensen schrikken in eerste instantie best een beetje van de resultaten over hun hoorvermogen. Niemand vindt het leuk om te horen dat het gehoor achteruit gaat en we wuiven het daarom een beetje weg. Zonde, want als je met de juiste hooroplossing weer kunt horen wat je altijd al kon horen dan gaat er een wereld voor je open. Ineens is de schaamte voorbij en kun je niet meer zonder. Dit is vooral heel prettig in het dagelijks gebruik, maar ook een stuk veiliger in het verkeer. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ander."
Zoek een winkel bij u in de buurt

Vooral fietsers kwetsbaar

Volledig scherm
© Specsavers

Ouderen zien zelf het probleem van gehoorverlies niet zo als zij deelnemen aan het verkeer, blijkt uit onderzoek van Specsavers. Maar liefst 70% van ouderen op de fiets denkt niet dat gehoorverlies leidt tot gevaarlijke situaties op de weg. De uitkomsten van het Specsavers onderzoek worden herkend door ANWB. Met name fietsers ondervinden hinder van verminderd gehoor. Uit ledenonderzoek van de ANWB blijkt namelijk dat mensen met gehoorproblemen vaak moeite hebben om de richting van geluid te bepalen en achteropkomend verkeer te laat horen. Zeker op de fiets ben je op zulke momenten extra kwetsbaar.
Maak een afspraak om uw gehoor te testen