Volledig scherm
© anp

'Diepgravend' onderzoek naar bedrijf Dupont

Minister Asscher laat 'diepgravend onderzoek' doen naar het gedrag van het bedrijf Dupont. Dat zegt hij in een brief aan de Tweede Kamer. Het onderzoek richt zich op twee fabrieken op het Dupont-complex in Dordrecht, waar werd gewerkt met de stoffen C8 (of PFOA) en DMAC.

Quote

Vanwege de ernst van deze zaken en met het oog op de te leren lessen zal ik eenmalig diepgaan­der onderzoek laten doen

Lodewijk Asscher

Het gebruik van die stoffen heeft mogelijk geleid tot ernstige gezondheidsklachten bij werknemers en omwonenden. Het RIVM doet daar momenteel onderzoek naar. Maar Asscher vindt de situatie zo ernstig, dat hij nu al wil laten uitzoeken hoe het bedrijf zich heeft gedragen. De minister wil ook weten of instanties als de Arbeidsinspectie hun toezichthoudende en controlerende taak wel hebben uitgevoerd.

Ernst
,,Vanwege de ernst van deze zaken en met het oog op de te leren lessen voor mogelijk toekomstige vergelijkbare casus zal ik eenmalig diepgaander onderzoek laten doen en daarin alle feiten op een rij laten zetten,'' schrijft Asscher aan de Kamer. ,,Dit onderzoek zal veel tijd en, met name van de Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie), capaciteit vragen. Ik maak echter bewust de afweging om aan dit onderzoek voorrang te geven omdat ik het belangrijk vind om uit deze activiteit lessen te kunnen trekken die ook in andere zaken benut kunnen worden.''

Het onderzoek moet in november klaar zijn.

Schade
Omwonenden van de omstreden Dupont-fabriek in Dordrecht hebben waarschijnlijk jarenlang risico gelopen op gezondheidsschade doordat ze via de lucht zijn blootgesteld aan de stof C8. In de fabriek wordt Teflon gemaakt en daarbij is tot 2012 gebruik gemaakt van de stof C8, die inmiddels bekend staat als een 'zeer zorgwekkende stof'. Volgens het RIVM zijn omwonenden waarschijnlijk langdurig aan hogere waarden C8 blootgesteld dan de door het RIVM vastgestelde grenswaarde voor chronische blootstelling.

Werknemers van het bedrijf zijn bezorgd nadat deze krant schreef over jarenlange bloedtesten onder werknemers en de mogelijke gevaren die zij volgens toxicologen lopen.