Volledig scherm
© anp

Dijksma: eerder boete voor slecht slachthuis

Het toezicht op het werk in de slachterijen moet structureel beter, meldt staatssecretaris Sharon Dijksma dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Daarom worden bij misstanden onder meer eerder boetes opgelegd.

'Er moet adequaat gereageerd worden op incidenten in de slachthuizen. Niet alleen voor onze voedselveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn is dit van belang, maar ook voor onze exportpositie', aldus de bewindsvrouw. De toezichthouders moeten beter worden toegerust.

Er komt ook intimidatie van toezichthoudende dierenartsen en assistenten door slachterijen voor. Bij intimidatie wordt het bedrijf hoe dan ook stil gelegd, dreigt de staatssecetaris nu.

Gerard Schouw van D66 wil snel boter bij de vis: 'Het toezicht op slachthuizen is al jaren onder de maat. Als controles onvoldoende zijn, lopen consumenten het risico. Ik wil van de staatssecretaris weten waarom bewindspersonen vóór haar dit niet adequaat hebben aangepakt. Deze staatssecretaris moet met resultaten komen. Die verwacht ik voor het eind van het jaar.'