Volledig scherm
PREMIUM
Hanina Ajarai. © Marco de Swart

Discriminatie op AirBnB

ColumnVakantieadresjes zoeken via AirBnB kan een plezierige bezigheid zijn. Tot je ontdekt dat ook op dit platform discriminatie soms de kop opsteekt.

Quote

Mensen met een donkere huidskleur klagen dat ze vaak worden geweigerd als ze op een adverten­tie reageren

Nog een paar weken volhouden en dan is het zo ver. Oh geen vrees, ik ga het niet weer over de ramadan hebben, ik bedoel de zomervakantie. Lekker even weg van al het slechte nieuws dat ons elke keer weer wordt toegeschreeuwd vanaf de voorpagina's.

Het leek de afgelopen weken maar over een ding te gaan: hoe racistisch Nederland wel niet is. Hadden we net een incident achter de kiezen, doodgeanalyseerd en van alle kanten bekeken, of het volgende diende zich alweer aan. En als je het nieuws  via Twitter tot je nam, leek het helemaal alsof onze beschaving aan een zijden draadje hing.

AirBnB
In de zomervakantie hoef  je je alleen met vrolijke dingen bezig te houden. Zelfs als je moet doorwerken, is alles op kantoor net wat luchtiger dan normaal. Opeens worden er ijsjes uitgedeeld door de baas. Maar goed, dan ga je dus googelen op leuke vakantieadresjes via AirBnB en wat denk je?

Ja hoor.

Misschien denkt Google dat ik als ik 'AirBnB' intik vanwege mijn werk als journalist op zoek ben naar de duistere kanten van dit platform waar mensen over de hele wereld hun huis als tijdelijk vakantieverblijf aanbieden. Want wat blijkt: mensen met een donkere huidskleur klagen dat ze vaak worden geweigerd als ze op een advertentie reageren.

Huidskleur
Een Afro-Amerikaanse jongeman vertelde aan Buzzfeed dat hij was geweigerd voor een huis omdat de eigenaar op die data niet beschikbaar was. Niks aan de hand natuurlijk. Alleen, de jongen zocht verder en kwam diezelfde advertentie weer tegen, de data ongewijzigd. Hij begon te vermoeden dat het met zijn huidskleur te maken had. Om dat te testen, maakte hij twee nepaccounts aan met twee blanke namen en foto's waarmee hij de huiseigenaar hetzelfde verzoek stuurde. Ditmaal was hij voor beide verzoeken wel beschikbaar op die data. Discriminatie dus.

Een studie van de Harvard Business School uit 2015 kwam tot dezelfde conclusie: verzoeken met namen die herkenbaar zijn als Afro-Amerikaans (LaTonya en Rasheed bijvoorbeeld) werden 16 procent minder vaak geaccepteerd dan namen die blank klinken. Dat werkt trouwens ook de andere kant op: mensen zijn minder geneigd een huis te huren van iemand met een donkere huidskleur. Het gevolg is dat 'zwarte' huizen 12 procent goedkoper zijn dan 'blanke' huizen bij vergelijkbare locatie en omvang. Elk nadeel heeft z'n voordeel, zou je kunnen zeggen, maar erom lachen is moeilijker.

Anonimiseren
De directie van AirBnB vindt dit natuurlijk vreselijk en heeft op meerdere manieren kenbaar gemaakt deze vorm van achterstelling niet te tolereren. Een van de gebruikers annuleerde een boeking van een zwarte vrouw met de volgende woorden: ,,I hate niggers so I'm gonna cancel you. Find another place to rest your nigger head." Hij werd meteen van het platform afgeknikkerd.

De onderzoekers van Harvard stelden voor om de advertenties voortaan dan maar te anonimiseren. Naam, leeftijd en geslacht van aanbieder moeten niet te zien zijn. Dat voorstel is afgewezen door de directie, maar nu ben ik in de war. Ik wilde selecteren op vakantieadresjes waar alleen vrouwen wonen. Lekker netjes namelijk. Is dat ook verwerpelijk?