Discriminatie op AirBnB
ColumnVakantieadresjes zoeken via AirBnB kan een plezierige bezigheid zijn. Tot je ontdekt dat ook op dit platform discriminatie soms de kop opsteekt.
Delen per e-mail
Mensen met een donkere huidskleur klagen dat ze vaak worden geweigerd als ze op een advertentie reageren
Nog een paar weken volhouden en dan is het zo ver. Oh geen vrees, ik ga het niet weer over de ramadan hebben, ik bedoel de zomervakantie. Lekker even weg van al het slechte nieuws dat ons elke keer weer wordt toegeschreeuwd vanaf de voorpagina's.
Het leek de afgelopen weken maar over een ding te gaan: hoe racistisch Nederland wel niet is. Hadden we net een incident achter de kiezen, doodgeanalyseerd en van alle kanten bekeken, of het volgende diende zich alweer aan. En als je het nieuws via Twitter tot je nam, leek het helemaal alsof onze beschaving aan een zijden draadje hing.
AirBnB
In de zomervakantie hoef je je alleen met vrolijke dingen bezig te houden. Zelfs als je moet doorwerken, is alles op kantoor net wat luchtiger dan normaal. Opeens worden er ijsjes uitgedeeld door de baas. Maar goed, dan ga je dus googelen op leuke vakantieadresjes via AirBnB en wat denk je?
Ja hoor.
Misschien denkt Google dat ik als ik 'AirBnB' intik vanwege mijn werk als journalist op zoek ben naar de duistere kanten van dit platform waar mensen over de hele wereld hun huis als tijdelijk vakantieverblijf aanbieden. Want wat blijkt: mensen met een donkere huidskleur klagen dat ze vaak worden geweigerd als ze op een advertentie reageren.
Huidskleur
Een Afro-Amerikaanse jongeman vertelde aan Buzzfeed dat hij was geweigerd voor een huis omdat de eigenaar op die data niet beschikbaar was. Niks aan de hand natuurlijk. Alleen, de jongen zocht verder en kwam diezelfde advertentie weer tegen, de data ongewijzigd. Hij begon te vermoeden dat het met zijn huidskleur te maken had. Om dat te testen, maakte hij twee nepaccounts aan met twee blanke namen en foto's waarmee hij de huiseigenaar hetzelfde verzoek stuurde. Ditmaal was hij voor beide verzoeken wel beschikbaar op die data. Discriminatie dus.
Een studie van de Harvard Business School uit 2015 kwam tot dezelfde conclusie: verzoeken met namen die herkenbaar zijn als Afro-Amerikaans (LaTonya en Rasheed bijvoorbeeld) werden 16 procent minder vaak geaccepteerd dan namen die blank klinken. Dat werkt trouwens ook de andere kant op: mensen zijn minder geneigd een huis te huren van iemand met een donkere huidskleur. Het gevolg is dat 'zwarte' huizen 12 procent goedkoper zijn dan 'blanke' huizen bij vergelijkbare locatie en omvang. Elk nadeel heeft z'n voordeel, zou je kunnen zeggen, maar erom lachen is moeilijker.
Anonimiseren
De directie van AirBnB vindt dit natuurlijk vreselijk en heeft op meerdere manieren kenbaar gemaakt deze vorm van achterstelling niet te tolereren. Een van de gebruikers annuleerde een boeking van een zwarte vrouw met de volgende woorden: ,,I hate niggers so I'm gonna cancel you. Find another place to rest your nigger head." Hij werd meteen van het platform afgeknikkerd.
De onderzoekers van Harvard stelden voor om de advertenties voortaan dan maar te anonimiseren. Naam, leeftijd en geslacht van aanbieder moeten niet te zien zijn. Dat voorstel is afgewezen door de directie, maar nu ben ik in de war. Ik wilde selecteren op vakantieadresjes waar alleen vrouwen wonen. Lekker netjes namelijk. Is dat ook verwerpelijk?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM2
Klaver spreekt zich uit tegen ‘nazi-tweet’ van partijgenoot over FVD: ‘Volstrekt onacceptabel’
‘Volstrekt onacceptabel’ en ‘verwerpelijk’. Zo noemt lijsttrekker Jesse Klaver van GroenLinks de vergelijking van een Nijmeegse partijgenoot, tussen een bijeenkomst van Forum voor Democratie in Nijmegen en een manifestatie van de nazi’s. -
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
2
Grote Engelse studie: coronavaccins houden ouderen al na één prik uit het ziekenhuis
Ouderen in Engeland die één prik met het coronavaccin van AstraZeneca of Pfizer-BioNTech hebben gehad, lijken 80 procent minder risico te lopen om met Covid-19 in het ziekenhuis te belanden. Dat blijkt uit een grote studie van Public Health England onder Engelse 70-plussers. -
Rozemarijn (34) is financieel afhankelijk van haar partner: 'Kreeg een opmerking: jij profiteert van je man’
Hoewel de tijden zijn veranderd, is nog altijd 47 procent van de vrouwen in Nederland financieel afhankelijk van hun partner. Zo ook Rozemarijn Kolomyjec (34). Voor haar was het een bewuste keus na haar zwangerschap geen baan te zoeken. Maar hoe vrij is zo'n beslissing eigenlijk? -
19
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt.
-
Stoffelijke resten van baby gevonden in tuin ‘s-Heerenberg: ‘Mijn zoon is niet verdacht’
De politie heeft stoffelijke resten van een baby gevonden bij een onderzoek in en achter een woning aan de Krokusstraat in 's-Heerenberg (Gelderland). -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
PREMIUMColumn
Hoofddoek
Özcan verbaasde zich deze week over de reacties op de column van zijn collega Hanina Ajarai.