Volledig scherm
© anp

Dit is wat we weten over de aanslagen

VideoEuropa is volledig in de ban van de terreurdaden vrijdagavond in Parijs door meerdere terroristen op verschillende plekken. Zeker 129 mensen zijn omgekomen. Bij aanslagen op straat en bij het Stade de France zijn tientallen mensen gedood en in concertzaal Bataclan vielen ruim honderd doden.

Het dodental als gevolg van de terreuraanslagen in Parijs blijft vooralsnog staan op 129. Volgens Parijse ziekenhuizen liggen nog 42 slachtoffers in kritieke toestand op de intensive care. In totaal zijn 415 slachtoffers van de aanslagen opgenomen in het ziekenhuis, van wie er 218 inmiddels weer zijn ontslagen, aldus de ziekenhuizen.

Nederlanders
Het gaat naar omstandigheden goed met de twee Nederlanders die gewond zijn geraakt bij de aanslagen in Parijs. Ze moeten de komende tijd nog wel in het ziekenhuis blijven, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. Ze raakten vrijdagavond zwaar gewond toen ze op straat vanuit een auto werden beschoten door de terroristen.

Onder de doden door de aanslagen in Parijs zijn in totaal twintig buitenlanders. De aanslagen vrijdagnacht hebben het leven geëist van 
twee Algerijnen, drie Belgen, twee Chilenen, een Brit, een Italiaanse, twee Mexicanen, een Marokkaan, twee Portugezen, twee Roemenen, een Spanjaard, twee Tunesiërs, een Zweed.

Zeven daders zijn gedood, zo meldt het Franse Openbaar Ministerie (OM). Zes terroristen bliezen zichzelf op met bomgordels, één werd gedood door politieagenten toen zij de gijzeling in de concertzaal beëindigden.

Daders

Volledig scherm
Voortvluchtige verdachte Abdeslam Salah. © AP

Salah Abdeslam (26) is de meestgezochte man van Europa op dit moment. Hij is de enige dader die wist te ontkomen. Hij is de jongere broer van mededader Brahim Abdeslam en was vermoedelijk een chauffeur van de terroristen. Brahim blies zichzelf op op een terras van restaurant Comptoir Voltaire aan de Boulevard Voltaire. Abdelhamid Abaaoud wordt aangewezen als het brein achter de aanslagen. Hij wordt ook verantwoordelijk gehouden voor eerdere aanslagen in Europa, onder meer de mislukte aanslag in de TGV tussen Amsterdam en Parijs op 21 augustus. Ahmed al Mohammed (25) is één van de mannen die zichzelf opbliezen buiten het Stade de France was Ahmad al Mohammed. Ook de Belg Bilal Hadfi (20) liet zijn bomgordel tot ontploffing komen bij het stadion. Omar Ismaël Mostefaï (29) was een van de schutters in het Bataclantheater. Ook Samy Amimour (28) wordt verantwoordelijk gehouden voor de 89 moorden in het theater. Het paspoort dat van een van de Syrische jihadisten in het Bataclantheater was gevonden, is hoogstwaarschijnlijk niet echt. Het is mogelijk gestolen of vervalst. De politie doet hier onderzoek naar.

Meer over de daders lees je in dit artikel: Wie zijn de daders achter de aanslagen in Parijs?

Aanhoudingen
In totaal is nu van vijf van de zeven zelfmoordterroristen de identiteit achterhaald. Bij een grote politieactie maandag zijn ook 23 mensen aangehouden. Bij invallen in onder meer Grenoble, Lille, Lyon, Roubaix en Straatsburg nam de politie drugs en wapens in beslag, waaronder een raketwerper en een kalasjnikov. Dinsdagochtend zijn nabij de Duitse stad Aken nog eens drie mensen aangehouden. Twee vrouwen en een man werden afgevoerd door de Duitse politie. De aanhoudingen zouden rechtstreeks te maken hebben met de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag.

Er zijn tot nu toe in totaal 128 huiszoekingen geweest. In het Belgische Molenbeek is maandagochtend een politie-actie gehouden. De inval was gericht op het aanhouden van de voortvluchtige verdachte Salah Abdeslam maar er is niemand aangehouden. 

Een 39-jarige Algerijn is maandag aangehouden in Duitsland omdat hij mogelijk voorkennis had over de aanslagen in Parijs. Hij zou enkele dagen voor de aanslagen uitlatingen hebben gedaan tegenover Syrische vluchtelingen over dat er iets in de Franse hoofdstad zou gaan gebeuren.   De man wordt nu verdacht van het nalaten om een ernstig misdrijf bij de autoriteiten te melden, zei een woordvoerder van Duitse OM. 

In Brussel zijn zaterdag de eerste aanhoudingen verricht: drie personen zijn bij huiszoekingen aangehouden in verband met de aanslagen. Een van hen was op de dag van de aanslagen in Parijs. De link naar België werd eerder al gelegd toen getuigen van de aanslagen melding maakten van een auto met Belgische kentekenplaten waar de daders in reden.

De autoriteiten in Duitsland onderzoeken een aanhouding van twee weken geleden. Een 51-jarige man met zware wapens en explosieven in zijn Volkswagen Golf werd toen aangehouden. Hij had Parijs als eindbestemming in zijn navigatiesysteem staan. Onduidelijk is of de man iets van doen had met de aanslagen van vrijdagavond.

De Italiaanse politie is op zoek naar een mogelijke betrokkene van de aanslagen in Parijs. De 32-jarige Fransman Baptiste Burgy zou in een zwarte Seat onderweg zijn, meldde het Italiaanse persbureau ANSA maandag.

In Parijs werd dinsdagochtend de vluchtauto gevonden van een van de aanslagplegers. De zwarte Renault Clio, met een Vlaams kenteken, stond op een hoekje van een plein geparkeerd. De technische recherche heeft de wagen inmiddels meegenomen voor nader onderzoek.  

Ook werd er een inval gedaan op een hotelkamer in Parijs. Dit was waarschijnlijk de kamer van een van de aanslagplegers. 

Volledig scherm
Politie met zware wapens in de straten van Parijs. © afp

De tijdlijn

- 21.20. Er is een ontploffing bij ingang D van het stadion Stade de France vlak bij Parijs. Er worden twee lichamen gevonden, een van de terrorist die zichzelf opblies met een bomvest en een van een voorbijganger. President François Hollande van Frankrijk wordt uit het stadion geëvacueerd.

- 21.25. Terroristen openen met kalasjnikovs het vuur op restaurant Le Petit Cambodge in het tiende arrondissement van Parijs. Zeker vijftien mensen worden gedood, tien mensen raken gewond. De daders gaan ervan door in een zwarte Seat. Het restaurant ligt op 200 meter van de redactie van Charlie Hebdo, waar in januari dit jaar een aanslag plaatsvond.

- 21.30. Een tweede zelfmoordterrorist blaast zichzelf met een bomgordel op bij Stade de France. Deze keer bij ingang H.

- 21.32. Terroristen schieten met machinegeweren bij Café Bonne Bière in het negentiende arrondissement. Vijf mensen komen om. De schutters stappen in een zwarte Seat.

- 21.36: Een andere zwarte Seat wordt gezien in de Rue de Charonne in het elfde arrondissement. Bij het restaurant La Belle Équipe openen de daders het vuur. Negentien mensen worden doodgeschoten, negen anderen raken ernstig gewond.

- 21.40: Een zelfmoordterrorist blaast zichzelf op bij café Voltaire in het elfde arrondissement. Een voorbijganger raakt gewond.
Tegelijkertijd parkeert iemand een zwarte Polo bij concertzaal Bataclan in het elfde arrondissement. Drie daders stappen uit de auto en komen de concertzaal binnen. Ze schieten en nemen het publiek van een rockconcert in gijzeling. De daders praten onderling over Syrië en Irak. De politie omsingelt het gebouw en schakelt speciale eenheden in.

- 21.53: Een derde zelfmoordterrorist blaast zichzelf op met een bomgordel, niet ver van het Stade de France.

- 00.20: De politie valt Bataclan binnen en bevrijdt gijzelaars. Twee terroristen blazen zichzelf op met een bomgordel. Een derde komt ook om. 89 gegijzelden zijn dood.

Stade de France
In het Stade de France werd de oefenwedstrijd Frankrijk-Duitsland gespeeld. Tijdens het duel waren meerdere knallen te horen. In eerste instantie dachten fans dat het ging om vuurwerk, maar later bleken het zelfmoordaanslagen door middel van bomgordels. Daarbij vielen drie doden.

Volledig scherm
Toeschouwers betreden de grasmat van het Stade de France. Er was slechts één uitgang open. © AFP

De wedstrijd ging gewoon verder, maar de aanwezige Franse president Hollande werd uit het stadion gehaald. Na afloop van de wedstrijd mochten fans niet uit het stadion. Later op de avond kon dat wel. Bij de evacuatie begonnen veel mensen spontaan het Franse volkslied te zingen. De spelers van het Duitse elftal hebben in het stadion geslapen.

Volledig scherm
Mensen rouwen bij Bataclan © afp

Theater Bataclan
In de muziekzaal Bataclan zijn de meeste doden gevallen. Vier jonge, ongemaskerde mannen zouden in het theater systematisch 87 jonge mensen hebben doodgeschoten. Zij bezochten er een concert. De daders zouden zichzelf daarna hebben opgeblazen, een van hen is door de politie doodgeschoten.

De mensen bezochten een concert van de Amerikaanse band Eagles of Death Metal. Een uur na het begin van dat concert, zouden de gijzelnemers binnengekomen zijn. Daarbij gebruikten ze kreten als 'Allahoe akbar', wat 'Allah is groot' betekent. Eenmaal binnen werden de aanwezigen gegijzeld. De daders zouden om zich heen geschoten hebben en ook hadden zij explosieven mee.

Tegen één uur 's nachts viel de politie het gebouw binnen. Op dat moment lieten drie mannen hun bomgordel ontploffen.

Schietpartijen
Naast de aanslagen op het restaurant, het Stade de France en het theater Bataclan, werd ook op andere plekken aanslagen gepleegd. In de Avenue de la République, de Boulevard Beaumarchais, de Rue de Charonne en op de Boulevard Voltaire vielen meerdere slachtoffers. De laatste straat is niet ver van het Bataclan. Alle straten liggen in het oostelijk deel van het stadscentrum.

Quote

We moeten sterk blijven en ons niet laten leiden door angst. Het is een verschrik­king

President Hollande

Wat zijn de gevolgen?
De Franse president Hollande riep rond middernacht de noodtoestand uit voor Frankrijk en kondigde aan dat de grenzen van het land worden gesloten. De president wil de noodtoestand met drie maanden verlengen.  Zondag bombardeerde Frankrijk de Syrische stad Raqqa. De stad is in handen van IS. De Franse ministerraad gaat bekijken of moskeeën waarin radicalisme gepredikt wordt, moeten worden opgedoekt

Nederlandse AZC's extra beveiligd
Asielzoekerscentra in Nederland worden extra beveiligd na de gebeurtenissen in Parijs. De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de korpsleiding hebben extra agenten opgeroepen. Ook worden in Nederland zichtbaar en onzichtbaar extra maatregelen genomen bij bijvoorbeeld treinstations. Het dreigingsniveau in Nederland gaat niet omhoog. Dat heeft de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) bepaald.
Het dreigingsniveau staat nu op substantieel, het één na hoogste niveau. Dat wil zeggen dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is.