Volledig scherm
Sterrenstelsel YouTube © Thomas Boeschoten

Dit zijn de Nederlandse sterren van YouTube

interactieve kaartOver een week wordt bekend wie de grote winnaars zijn op de VEED Awards, de Oscars voor YouTubers waarop al meer dan 650.000 keer is gestemd. Wij kijken alvast wie de grote kanshebbers zijn en brachten het netwerk van bijna 500 populaire YouTubers in kaart.

Volledig scherm
© Newcom

YouTube wordt steeds populairder onder jongeren. Ruim veertig procent van de jongeren tussen de 15 en 19 jaar gebruiken het platform nu elke dag. De gemiddelde YouTube-ster, de videomakers op het platform, is 23 jaar oud. De filmpjes van de in Nederland populaire YouTubers uit ons sterrenstelsel zijn samen maarliefst 380 miljard keer bekeken.

Onderzoek van Newcom liet zien dat WhatsApp en Facebook nog steeds de grootste platformen voor sociale media in Nederland zijn. Jongeren vormen op YouTube een levendige community met video's over allerlei onderwerpen.

De onderlinge verhoudingen maakten wij inzichtelijk met dit sterrenstelsel. Hierin zijn bijna vijfhonderd populaire YouTube-kanalen en hun relaties in kaart gebracht. Zo is goed te zien waar YouTubers zich mee bezighouden en wie de populairste Nederlandse sterren zijn.

Bolletjes
Het bereik van sommige YouTubers is gigantisch. Hun uitzendingen worden regelmatig vaker bekeken dan Pauw of Goede Tijden Slechte Tijden. De grootste kanalen in dit netwerk hebben tot zeven miljoen abonnees en krijgen miljoenen reacties op hun video's.
In het netwerk zijn kanalen (bolletjes) verbonden door abonnees en gerelateerde kanalen. De omvang van een bolletje wordt bepaald door het aantal abonnees op het kanaal, de positie en kleur zijn gebaseerd op een berekening van de verwantschap tussen die kanalen.

Bekijk de infographic

Klik hier voor de interactieve versie (geschikt voor laptop en desktop) van de kaart.