Familieleden zijn aanwezig bij de onthulling van het Els Borst-Eilersplein in Den Haag.
Volledig scherm
Familieleden zijn aanwezig bij de onthulling van het Els Borst-Eilersplein in Den Haag. © Jacques Zorgman

Dochter Els Borst kreeg bizarre brieven van geestelijk gestoorde man

De dochter van de vermoorde oud-minister Els Borst is gedurende enkele maanden gestalkt. Op haar werk, thuis en via mail ontving zij meermaals bizarre, angstwekkende geschriften. De verdachte afzender is een 54-jarige man uit Roosendaal met een geestelijke stoornis.

De naam Borst in dit dossier en de geestesgesteldheid van ook deze verdachte maken het Openbaar Ministerie en de rechtbank uiterst behoedzaam. Mevrouw Borst werd in februari 2014 op afgrijselijke wijze om het leven gebracht door een volledig ontoerekeningsvatbare dader.

De dochter van de voormalige politica werkt als pathaloog-anatoom in Amsterdam. De brieven en flyers die zij in de eerste vijf maanden van dit jaar kreeg toegestuurd zijn volstrekt onsamenhangend en reppen over geheime diensten, schijnhuwelijken en 'geslachtsdiffusen'. De afzender meent het doelwit te zijn van 'een aantal gasten van de geheime dienst', die hem permanent het leven zuur maken. Hij roept de dochter van Els Borst, maar ook andere min of meer bekende Nederlanders, op om hem te helpen in zijn strijd tegen deze 'sadistische idioten'.

De staatsveiligheidsdienst zou bij het infiltreren van de samenleving bij voorkeur gebruik maken van 'geslachtsdiffusen' binnen de media, politiek en gezondheidszorg. De voorzitter van de rechtbank wilde gisteren tijdens de rechtszaak weten wie hij daarmee bedoelt: mensen die biseksueel zijn of zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken hebben? En, hoe weet hij dat dan? ,,Dat zie ik meteen op foto's en de televisie", klinkt het. De voorzitter vraagt door: ,,Kunt u aangeven wie van ons volgens u geslachtsdiffuus is?" De man zwijgt.

Stalking
Het Openbaar Ministerie beschuldigt de verdachte van stalking. Maar officier van justitie H. Huizenga houdt nog geen requisitoir. Ze weet niet goed raad met de man. Hij zit sinds zijn aanhouding op 1 juni in een GGZ-instelling, maar weigert mee te werken aan psychiatrisch onderzoek.

Zijn advocaat Karsten Verkaart vindt de aantijgingen te zwaar. Hij erkent dat de verstuurde berichten 'naar' van inhoud zijn. Maar ze bevatten volgens hem geen directe en opzettelijke bedreiging. De rechtbank wil geen risico nemen; de verdachte blijft voorlopig in de instelling. Zijn zaak wordt aangehouden tot 29 maart volgend jaar.