Volledig scherm
Baasjes zijn bang dat hun huisdier wordt vergiftigd. © anp

Dode honden door gebakken spons blijkt fabeltje

Op internet wordt grote onrust gezaaid over hondenhaters die gebakken sponzen zouden neerleggen. Zelfs de politie slaat alarm, terwijl er geen concrete aanwijzingen zijn dat er dierenbeulen actief zijn. ,,Tot op heden zijn we nog niet uitgerukt voor een hond die aantoonbaar ziek is geworden door een stuk spons,'' meldt een woordvoerder van de dierenambulance.

Facebook, Twitter, Instagram, noem ze maar op; de sociale media lopen over van alarmerende berichten over dodelijke stukken gebakken spons. De meldingen komen uit alle hoeken van het land.

'Hype'
De dierenpolitie stelt in een reactie aan RTL Nieuws dat er sprake is van een 'hype'. Dat concludeert de dierenpolitie op basis van onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het NFI onderzocht verschillende voorwerpen die door hondenbezitters zijn gevonden, maar in geen van de gevallen bleek het te gaan om gebakken spons. ,,Als een hond echt gif zou eten, zijn de gevolgen binnen een uur merkbaar. Zo'n dier wordt echt meteen doodziek,'' aldus de dierenpolitie tegen RTL Nieuws.

Toch zijn veel mensen in rep en roer door de meldingen. Op een veld aan de Maasboulevard in Schiedam werd gisteren iets gevonden dat op gebakken spons leek. De reinigingsdienst maakte het terrein daarom uit voorzorg schoon.

Wijkagent
Gisteren sloeg ook een twitterende wijkagent alarm: op verschillende plekken in Hellevoetsluis zouden gebakken sponzen zijn aangetroffen. Aan het eind van de dag moest de agent zijn eigen bericht rectificeren. De 'spons' bleek een hard geworden klodder purschuim.

Een woordvoerder van de Dierenambulance zegt blij te zijn met het feit dat hondenbezitters momenteel extra alert zijn op gevaarlijke stoffen bij uitlaatplekken. ,,Wij kennen die meldingen ook, maar tot op heden zijn we nog niet uitgerukt voor een hond die aantoonbaar ziek is geworden door een stuk spons.''