Volledig scherm
© AP

Dodelijke Lolong is de grootste zoutwaterkrokodil

Krokodil Lolong is uitgeroepen tot de grootste zoutwaterkrokodil in gevangenschap. Het dier meet 6,17 meter en weegt meer dan een ton, aldus een woordvoerster van het Guinness World Records Book. Het reptiel werd vorige september gevangengenomen in de buurt van de Filipijnse gemeente Bunawan, op het eiland Mindanao, nadat het in 2009 een kind doodde en een visser vermiste raakte.

Lolong stoot een Australische krokodil van ruim vijf meter van de troon. De circa 37.000 inwoners van Bunawan reageerden met gemengde gevoelens op de benoeming, meldt The Guardian.

Ze veroorzaakte zowel feestvreugde als ongerustheid, want wie weet bevinden zich in de buurt van het eiland meer dergelijke kolossen. Burgemeester Edwin Cox Elorde kan zijn burgers vooralsnog niet geruststellen: toen Lolong gevangen werd, zag hij naar eigen zeggen een nog omvangrijker exemplaar.

Hoewel Lolong verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van een kind in 2009 en de verdwijning van een lokale visser, lokt het dier toch duizenden toeristen. Om oog in oog te staan met de immense krokodil betalen zij ruim 50 euro. Met het geld wordt het dier verzorgd en een nieuw ecopark onderhouden.

De zoutwaterkrokodil gevangennemen was geen makkelijke klus: de zoektocht naar het dier duurde drie weken en er werden maar liefst honderd mensen opgetrommeld om het reptiel met een touw op het droge te trekken. Een kraan en vrachtwagen waren vervolgens nodig om het beest te kunnen transporteren.