Volledig scherm
De roodrugspin. © THINKSTOCK

Dodelijke roodrugspin komt dichterbij: gespot in Engeland

De giftige roodrugspin, afkomstig uit Australië, dringt Europa binnen. De 'Latrodectus hasselti' - familie van de ons bekendere Zwarte Weduwe - wordt de laatste tijd geregeld in het Verenigd Koninkrijk gespot. Eerder verlieten de beruchte 'redbacks' ook al hun oorspronkelijke land om in Japan en Nieuw-Zeeland op te duiken.

Volledig scherm
De roodrugspin. © AFP

De roodrugspin behoort tot de familie van de kogelspinnen en is een van de dodelijkste ter wereld. Ze worden tot 1 cm lang en worden gekenmerkt door - meestal - twee rode ruiten op hun zwarte rug. De vrouwtjes zijn het meest agressief en eten bijvoorbeeld het mannetje na de paring meteen op.

Een beet van een roodrug doet erg pijn en veroorzaakt zwellingen, misselijkheid, pijn in de borst en koorts. Het kan zelfs dodelijk zijn. In Australië werden in totaal veertien doden geteld na een beet van de roodrugspin. Maar sinds meer dan vijfitg jaar geleden een antigif werd uitgevonden, vielen er geen dodelijke slachtoffers meer.

Volgens de Engelse krant The Sun slopen er exemplaren van de redbacks via de bagage van reizigers binnen in het Verenigd Koninkrijk. Zo werd onlangs een dozijn roodrugspinnen gevonden in een fabriek bij Preston in het noordwesten van Engeland.

Volledig scherm
© THINKSTOCK