Volledig scherm
Medina © afp

Doden en gewonden bij bomaanslagen Saoedi-Arabië

UpdateSaoedi-Arabië is een dag voor het einde van de ramadan opgeschrikt door meerdere bomaanslagen. Een zelfmoordactie had plaats bij het hoofdkwartier van de veiligheidsdienst voor de belangrijkste moskee in Medina. Dat heeft de tv-zender al-Arabiya, in handen van de overheid, maandag bekendgemaakt.

Veiligheidsmedewerkers zouden de man tegen hebben willen houden op weg naar de moskee, waarop hij zichzelf opblies. Vier bewakers kwamen daarbij om het leven.

Iets eerder werden explosies gemeld in Jeddah en Qatif, een stad waar in verhouding veel sjiitische moslims wonen in het overwegend soennitische koninkrijk.

Volgens een ooggetuige van het laatste geval werd een auto tot ontploffing gebracht, eveneens in de buurt van een moskee. Hij zag lichaamsdelen liggen, mogelijk van de pleger van een zelfmoordaanslag. Er zouden geen andere doden zijn gevallen.

In Jeddah vielen wel meerdere gewonden. Daar blies een man zichzelf op nadat hij zijn auto had geparkeerd bij het Amerikaanse consulaat.

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de aanslagen nog niet opgeëist, maar het lijkt er sterk op dat die groep er wel achter zit. De groep pleegde de afgelopen jaren talloze gewelddadige aanslagen in Saudi-Arabië, vooral gericht op sjiitische moslims.