Volledig scherm
Vijf voor twaalf. © afp

Doemdagklok een minuut dichter bij middernacht

De Doomsday Clock, een symbolische graadmeter voor het nucleaire gevaar in de wereld, is een minuut vooruit gezet. Het politieke falen om tot een oplossing van nucleaire en klimatologische problemen te komen, heeft het Bulletin van Atoomwetenschappers (BAS), gevestigd aan de universiteit van Chicago, gedwongen de 'wijzers' op vijf voor twaalf te zetten.

In 2010 zag BAS nog reden de klok een minuut terug te zetten. Vooral de verspreiding van atoomwapens maakt die zet nu ongedaan. De groep, die in 1947 werd opgericht, is van mening dat twee jaar geleden de wereldleiders nog wel bezig waren met de globale veiligheid. 'In veel gevallen is die trend gestopt, of zelfs omgedraaid', schrijft het bulletin.

Vooral de afwijzing van de VS, China, Iran, India, Pakistan, Egypte en Israël om zich te binden aan een verdrag tegen het testen van atoomwapens, baart BAS zorgen. Ook de houding van Noord-Korea, daar waar het de productie van nucleair materiaal betreft, is reden tot ongerustheid. 'De voortgaande productie van nucleaire wapens brengt de wereld in gevaar', zegt BAS-lid Jayantha Dhanapala.

Ook de klimaatsverandering droeg bij aan de beslissing de klok te verzetten. 'De wereldgemeenschap bevindt zich dicht bij het punt waarop er geen weg terug is van een catastrofe.' BAS dringt aan op klimaatovereenkomsten die het reduceren van kooldioxide en het investeren in nieuwe energiebronnen stimuleren. De ramp met de kerncentrale in Fukushima, Japan, zou ook vragen moeten oproepen over het ontwerp, en toezicht, op hedendaagse kerncentrales.