Volledig scherm

Doorstart voor warenhuizen van V&D definitief mislukt

De doorstart van de warenhuizen van V&D is mislukt. Dat melden de curatoren van het failliete warenhuisbedrijf dinsdagmiddag. Ze zijn er niet in geslaagd tot een akkoord te komen met de potentiële koper, Coolcat-baas Roland Kahn.

Quote

We moeten helaas conclude­ren dat wij er niet in geslaagd zijn de belangen van alle betrokke­nen op één lijn te krijgen

Roland Kahn
Roland Kahn
Volledig scherm
Roland Kahn

Door het klappen van de onderhandelingen krijgen alleen de externe vestigingen van La Place, die eerder zijn overgenomen door supermarktbedrijf Jumbo, een doorstart. Een 'zeer beperkte groep V&D-medewerkers' zal de komende weken onder leiding van de curatoren de boedel van het warenhuisbedrijf afwikkelen.

De curatoren onderhandelden met de investeringsmaatschappij van winkelondernemer Roland Kahn, bekend van CoolCat. Vorige week werd duidelijk dat hij verder wilde met ongeveer 45 warenhuizen van V&D. Hij moest daarvoor wel overeenstemming zien te vinden met de verhuurders van winkelpanden, terwijl ook de financiering voor de operatie nog moest worden afgerond.

Ook het Canadese winkelconcern Hudson's Bay (HBC) was in gesprek met de eigenaren van de V&D-panden. Dit concern is echter alleen geïnteresseerd in de winkelpanden, niet in een doorstart van V&D. HBC was dan ook niet in gesprek met de curatoren van het warenhuisbedrijf.

Nieuwe formule
,,Ons team heeft de afgelopen maand samen met het V&D management en de curatoren hard en bezield gewerkt aan een doorstart van V&D in een nieuwe lifestyle formule", zegt Kahn in een persverklaring. ,,We moeten helaas concluderen dat wij er niet in geslaagd zijn de belangen van alle betrokkenen op één lijn te krijgen. We vinden het met name spijtig voor al die betrokken medewerk(st)ers van V&D. 

Een doorstart van de warenhuizen van V&D onder de vleugels van ondernemer Roland Kahn was ,,de beste optie, zowel voor de schuldeisers, als voor het bedrijf en de werknemers'', zegt een woordvoerder van de curatoren. Waarom het niet gelukt is tot een vergelijk te komen, kon hij niet aangeven. ,,Het was een hele moeilijke puzzel. Alle betrokkenen hebben hun uiterste best gedaan om die op te lossen maar dat is helaas niet gelukt.''

La Place
Ook Jumbo laat weten de geklapte onderhandelingen te betreuren. ,,Hiermee gaan veel banen verloren en komt er een einde aan een Nederlands retailicoon." De situatie heeft ook consequenties voor de filialen van La Place die gevestigd zijn in de V&D-panden; ook die blijven voorlopig dicht. Onduidelijk is of de vestigingen op termijn weer open gaan. De zelfstandige La Place-vestigingen blijven wel gewoon open. 

Maandagochtend liet het personeel van V&D Rotterdam al weten dat de overname door Roland Kahn geklapt was. 

Quote

Het is bijzonder treurig. We zullen onze leden bijstaan met loopbaanad­vies. Dat zal hard nodig zijn

Niels Suijker, FNV

'Hoop is verdwenen'
FNV-bestuurder Niels Suijker: ,,Het zag er na gisteren al heel slecht uit, maar het beetje hoop dat de 8000 medewerkers van V&D en de bijbehorende vestigingen van La Place nog hadden, is nu verdwenen. Dat is bijzonder treurig. Wij zullen de komende dagen contact zoeken met de curatoren voor meer achtergrond. Verder zullen onze leden bijstaan met loopbaanadvies. Dat zal hard nodig zijn.''

V&D werd op de laatste dag van 2015 failliet verklaard, nadat eigenaar Sun Capital de stekker uit het bedrijf had getrokken. De warenhuisketen kampte al langer met financiële problemen. Vorig jaar werd nog een reddingsplan in werking gezet. Een fikse reorganisatie, een huurverlaging en een nieuwe kapitaalinjectie moesten de warenhuisketen weer op de rails helpen. Maar zover kwam het niet.

 1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

  Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
  PREMIUM
  Geldoorlog in Europa

  Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

  De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?