Volledig scherm
© anp

Duizenden kinderen zitten thuis: gebrek aan passende school

Duizenden kinderen zitten 'volstrekt onnodig' thuis doordat een deel van de scholen en gemeenten onvoldoende hun best doet een passende onderwijsplek te vinden. Dat zegt voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert vandaag in de Volkskrant.

Quote

Scholen zijn ook erg goed in het omzeilen van de zorgplicht

Marc Dullaert

Dullaert onderzocht de thuiszittersproblematiek de afgelopen maanden en trof naar eigen zeggen een schizofrene situatie aan, zo zegt hij in de krant. 'Op sommige plekken is het aantal thuiszitters in korte tijd gehalveerd. Op andere gaat het minder goed. Scholen zijn ook erg goed in het omzeilen van de zorgplicht. Ze zeggen gewoon dat ze vol zitten.'

Zowel staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs als de koepelorganisaties voor primair- en voortgezet onderwijs herkennen de problematiek. Een van de knelpunten is de slechte samenwerking tussen gemeenten, scholen en instanties als jeugdzorg.

Het aantal kinderen dat al maanden of zelfs jaren niet naar school gaat, ligt in ons land al jaren rond de tienduizend. In juni ondertekenden scholen, gemeenten, en drie ministeries daarom een pact. Het onderzoek van Dullaert vormt de aftrap van dit zogenaamde Thuiszitterspact.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement