Volledig scherm
© ANP

Duizenden websites offline wegens illegale handel nepkleding

UpdateIn een aantal onderzoeken naar de onlinehandel in vervalste merkkleding zijn de afgelopen twee weken twaalf verdachten aangehouden. Verschillende woningen en opslagplaatsen zijn doorzocht. Meer dan 4500 domeinnamen zijn uit de lucht gehaald, omdat ze werden gebruikt voor de handel in namaakproducten.

Er werd vooral gekeken naar onlineverkoop via sociale media als Facebook en Instagram en onlinehandelsplatforms als Alibaba/Aliexpres. De FIOD deed het onderzoek in samenwerking met de politie en de douane, onder leiding van het Openbaar Ministerie.

Er zijn bijna 3500 stuks kleding, schoenen, tassen, parfums en horloges in beslag genomen, ter waarde van enkele tonnen. De goederen worden vernietigd. Ook is beslag gelegd op bankrekeningen van verdachten en op ruim 26.000 euro in contanten. Daarnaast zijn wapens gevonden, onder meer boksbeugels en stroomstootwapens.

Het aantal url's dat offline is gehaald, ligt veel hoger dan vorig jaar. Volgens de Europese politiedienst Europol komt dat door goede samenwerking tussen autoriteiten en bedrijfsleven.

De kleding was van merken zoals Nike, Adidas en Canadian Goose. De verkoopwaarde wordt geschat op enkele tonnen. Alle verdachten zijn weer vrij. Twee hebben een taakstraf gekregen van respectievelijk 40 en 160 uur.

De FIOD wil vooral minderjarigen waarschuwen voor deze handel. ,,Het lijkt onschuldig maar het kan een strafblad opleveren waardoor je loopbaan ernstige schade op kan lopen'', aldus de FIOD.

Onderscheid jij echt van nep? Test je kennis!