Volledig scherm
PREMIUM
Smartphones boven de 250 euro leveren vanaf 1 mei een BKR-registratie op als ze met een abonnement worden verkocht. © REUTERS

Dure smartphone? Volgende week BKR-registratie

ConsumentJarenlang verleidden providers Nederlanders met 'gratis' mobieltjes bij hun abonnementen. Vanaf maandag is dat verleden tijd en levert een bundel met smartphone boven de 250 euro zelfs een BKR-registratie op.

Volledig scherm
Vooral jongeren nemen bij hun abonnement meteen een smartphone. © Dreamstime
Quote

De telefoonno­ta heeft een signaal­func­tie is vaak één van de eerste rekeningen die bij schulden niet wordt betaald.

Joke de Kock, NVVK

Aan het zoeken naar een bundel met de nieuwe Samsung Galaxy S8 of de iPhone 7? Wie dit weekend bestelt, houdt het Bureau Krediet Registratie in Tiel buiten de deur. Komende maandag 1 mei verandert dat en zijn providers verplicht alle telefoons boven de 250 euro aan te melden.

De gevolgen kunnen aanzienlijk zijn: 15 euro per maand betalen voor een smartphone betekent ruim 4.000 euro minder lenen voor een huis, blijkt uit nieuwe berekeningen van De Hypotheekshop (bij een jaarinkomen van 25.000 euro). Bij 30 euro daalt de leencapaciteit met het dubbele.  

Schuldhulpinstanties zijn content, want dure mobieltjes vormen een voorname risicofactor voor het ontstaan van probleemschulden, zeker bij jongeren. ,,Bij betalingsproblemen is de telefoonrekening vaak de eerste die niet voldaan wordt," weet Joke de Kock, voorzitter van de NVVK, de brancheclub van schuldhulpverleners. ,,Die telefoonnota heeft een belangrijke signaalfunctie."

Wél vindt ze de grens van 250 euro - dat bedrag is afkomstig uit de EU Richtlijn Consumentenkrediet - laag. ,,Dat bedrag had wat ons betreft best hoger gemogen."  

De verplichte BKR-registratie is het gevolg van twee veelbesproken uitspraken van de Hoge Raad. De hoogste rechter bepaalde op 13 juni 2014 dat een mobiel abonnement inclusief toestel gezien dient te worden als 'verkoop op afbetaling'. Een lening dus. Anderhalf jaar verduidelijkte de Raad dat oordeel nog eens.

Inkomenscheck
De uitspraken betekenen dat de veel strengere Wet op het financieel toezicht (Wft) geldt bij het aanbieden van duurdere smartphones. Toestel-koop en bellen/surfen moeten apart vermeld worden. Bij reclames is er voortaan het opgeheven vingertje 'geld lenen kost geld'.  

De providers poogden met een stevige lobby onder de regulering uit te komen, maar kregen vorig jaar van minister Dijsselbloem (Financiën) nul op het rekest. En dus gelden sinds januari nieuwe regels, die door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gecontroleerd worden.

Verder lezen na de foto