President Duterte.
Volledig scherm
President Duterte. © EPA

Duterte schoffeert Obama opnieuw: Loop naar de hel

De Filipijnse leider Rodrigo Duterte staat erom bekend geen blad voor de mond te nemen. Vandaag heeft hij de Amerikaanse president Obama opnieuw geschoffeerd. Duterte vindt dat Obama ,,naar de hel kan lopen'' en dat het hem niets uitmaakt dat de VS zijn land geen wapens wil verkopen, omdat Rusland en China die wel graag zullen leveren.

Duterte ging nog een stapje verder en stelde te breken met Amerika. Wat hij daarmee precies bedoelde, werd niet duidelijk.

In Washington werd met verbazing gereageerd op de laatste tirade van de vuilbekkende Filipijnse president. ,,Eerlijk gezegd lijkt het nogal in tegenspraak met de warme relatie die bestaat tussen het Filipijnse en Amerikaanse volk en de betekenis van onze samenwerking. Die ging door toen Duterte aan de macht kwam'', zei John Kirby, woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Het Witte Huis heeft geen officiële berichtgeving ontvangen uit Manila. Volgens ingewijden bestaat de neiging de retoriek van Duterte zou veel mogelijk te negeren om geen escalatie uit te lokken in dit deel van Azië, waar de Chinese invloed groeit.

Het is niet de eerste keer dat Duterte Obama schoffeert. Vorige maand noemde hij hem nog 'een klootzak' omdat hij niet 'de les gelezen wilde worden over mensenrechten'. Vorige week vergeleek Duterte zichzelf nog met Hitler.