Volledig scherm
PREMIUM
© Marco Okhuizen

Dyab Abou Jahjah poseert iets te gretig als martelaar van het vrije woord

ColumnNiet lang geleden tekende Dyab Abou Jahjah een contract voor twee boeken bij De Bezige Bij. Sindsdien is het stof niet meer gaan liggen.

Quote

Dat hij maandag in het programma Pauw zei dat hij in de Tweede Wereldoor­log Joden zou hebben verborgen, is niet alleen een beetje simpel maar ook tamelijk schaamte­loos

De Libanees-Vlaamse activist is een fanatiek antizionist, die de staat Israël niet erkent. Dat is legitiem, ik deel soms zijn kritiek op Israël, zij het zonder de wens die staat te willen beëindigen. De Israëlkritiek van Abou Jahjah is echter nogal dubbelzinnig. Er kiert geregeld antisemitisme doorheen. Abou Jahjah is niet dom, hij weet dat openlijke Jodenhaat onfatsoenlijk gevonden wordt, zodat hij zijn opvatting over Joden achter antizionisme verbergt.

In 2014 pleegde een teruggekeerde Syriëstrijder een aanslag in het Joods Museum in Brussel. Toen de Antwerpse burgemeester daarop Joodse instellingen extra wilde beveiligen, noemde Abou Jahjah hem een 'zionistenpijper'. Zo werd duidelijk dat het woord 'Jood' in het vocabulaire van Abou Jahjah is vervangen door 'zionist'. Hij bedoelde 'Jodenpijper', en niks anders.

Dat hij maandag in het programma Pauw zei dat hij in de Tweede Wereldoorlog Joden zou hebben verborgen, is niet alleen een beetje simpel maar ook tamelijk schaamteloos, wanneer je je bedenkt dat hij Marcel Möring onlangs nog een 'boekverbrander' noemde omdat die bezwaren had geuit tegen zijn komst naar De Bezige Bij. Noem een Jood een boekverbrander en de Gazastrook het getto van Warschau, en je weet uit welke bron deze vergelijkingen worden opgediept. De drekpoel van het eeuwige antisemitisme, waar de Jood het uiterste kwaad vertegenwoordigt, elke tweede complottheorie op internet een Joods complot is waarin de Holocaust door Joden zelf is georkestreerd, evenals 9/11 en de bankencrisis.

  1. Tien tips voor vrouwelijke ondernemers van girlboss Britt Van Namen

    Tien tips voor vrouwelij­ke onderne­mers van girlboss Britt Van Namen

    Ze is amper 30 jaar oud maar runt al sinds 2014 haar eigen ontwerpbureau. Interieurarchitecte Britt Van Namen is een zogenaamde girlboss die ook graag andere vrouwen wil overtuigen om eigen baas te worden. ,,Ik ben er zeker van dat als de verhalen van vrouwelijke ondernemers vaker in de kijker worden gezet veel meer vrouwen geïnspireerd raken om te ondernemen.” Ze geeft daarom tien tips aan de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.