Ed Nijpels en SER zijn kritiek 'peperdure' windmolens zat
Ed Nijpels en de SER gaan in de aanval tegen critici van hun 'peperdure' energieplannen. Onrealistische berichten over windmolens en groene stroom worden vanaf hedenochtend actief ontzenuwd met een online feitenchecker op de website van de SER.
Delen per e-mail
Ik heb geen moeite met fel debat, wél met onzinverhalen
Nijpels heeft daartoe een aantal onafhankelijke experts in de arm genomen, waaronder het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De gerenommeerde onderzoeksinstellingen zullen maandelijkse feitenchecks gaan doen. Die komen op Energieakkoordser.nl te staan.
VVD-coryfee Nijpels bewaakt namens de Sociaal-Economische Raad het energieakkoord dat in september 2013 door kabinet, sociale partners, maatschappelijke organisaties en de milieubeweging is gesloten. Dat moet er voor zorgen dat 16 procent van onze energie in 2023 duurzaam wordt opgewekt. Ook dient elk jaar 1,5 procent minder energie verbruikt te worden.
Het is opmerkelijk dat de statige, SER - het orgaan waarin werkgevers, werknemers en onafhankelijke kroonleden het kabinet adviseren - het debat actief probeert te sturen. ,,Ik heb geen moeite met een fel debat," licht Ed Nijpels in een interview met het AD toe. ,,Het energieakkoord bevat nu eenmaal gevoelige elementen. Waar ik wél moeite mee heb, zijn onzinverhalen die niet zijn gebaseerd op feiten. Die belemmeren mijn taak, zorgen dat het energieakkoord van A tot Z wordt uitgevoerd."
Banen
Een zo'n 'onzinverhaal' is volgens energiepaus Nijpels de terugkerende kritiek dat het energieakkoord zo ontzettend veel geld kost. ,,Het levert juist geld en wel 15.000 banen op." De bezwaren dat windmolens miljarden verslinden, zegt hij ook te kunnen ontkrachten.
De eerste feitencheck staat sinds vanmorgen online. Daarin becijferen experts dat het energieakkoord 13.000-15.000 banen oplevert, inderdaad zoveel als ondertekenaars in 2013 voorspelden.
De investeringen van 13-18 miljard euro wegen volgens de experts op tegen de baten, zeker nu windparken en zonnepanelen komende jaren steeds goedkoper worden.
Denkt u nu werkelijk klimaatsceptici te kunnen overtuigen?
,,Echte hardliners laten zich niet overtuigen. Dat is hetzelfde slag mensen dat in de Middeleeuwen volhield dat de aarde plat is. Gelukkig twijfelen steeds minder mensen aan de opwarming van het klimaat. Wij richten ons op de gewone Nederlander, die zich een mening wil vormen en wil weten hoe het zit."
Veel mensen zijn niet heel milieubewust.
,,Dat valt mee, vind ik. Erger is de onwetendheid. Voor veel mensen is de opwarming niet iets zorgwekkends. Dat is toch lekker, 2 graden warmer, hoor ik dan. Of: het zal mijn tijd wel duren. Die Nederlanders moet ik overtuigen. Dat kan het best als ze zien dat energiebesparing loont voor de portemonnee."
Er ligt 300 miljoen euro voor isolatie en besparingsmaatregelen klaar. Toch is er nog slechts een paar miljoen gebruikt.
,,Daar ben ik zeer ontevreden over. Bouwers en installateurs moeten deze kans grijpen. Ik wil busjes op straat zien, actie. Gelukkig komt minister Blok in het voorjaar met een actieplan.''
Het verzet tegen de enorme windparken neemt toe.
,,Zelf vind ik die turbines in de Noord-Oost polder een prachtig gezicht. Maar wie een windmolen in zijn tuin krijgt, staat niet te juichen, dat snap ik volledig. De molens afblazen gaat niet, om de 16 procent duurzame energie te halen moeten ze er komen. Die duurzame energie is absoluut nodig om onafhankelijk te worden van het Russische gas en van ons eigen gas dat opraakt. En natuurlijk om de klimaatverandering tegen te gaan."
U zegt: jammer, pech gehad?
,,De inspraak moet beter geregeld, dankzij een nieuwe gedragscode gebeurt dat nu. En belangrijker: mensen moeten wat terugkrijgen. Of dat nu een opgeknapt dorpshuis is of korting op hun stroomrekening. Er wordt met man en macht gewerkt aan draagvlak."
Het gaat goed komen met het energieakkoord?
,,We hebben in tien jaar vijf kabinetten gehad. Het gevolg: een zeer zwabberend energiebeleid. Nederland loopt achteraan. Mijn doel is dit jaar zoveel mogelijk onomkeerbare maatregelen te nemen. Er is geen tijd te verliezen."
In uw eigen VVD is veel verzet tegen het energieakkoord.
,,Dat is waar, minister Kamp krijgt naast de PVV vooral kritiek van zijn eigen partij. Gelukkig is hij een man van zijn woord. Als ik 's nachts bezorgd wakker wordt, houd ik me daar aan vast."
Hoe is dat om zo'n beetje de enige liberaal met een groen hart te zijn?
,,De VVD heeft door de jaren heen liefst drie milieuministers geleverd: Leendert Ginjaar, Pieter Winsemius en ik. Alle drie ondervonden we de meeste problemen met onze eigen partij. Dat spijt me. Het is merkwaardig dat de grootste partij van Nederland nog steeds niet of nauwelijks een visie heeft op energiegebied."
Die visie is er toch? De economie eerst... Neem Groningen.
,,Kamp draait de gaskraan anders wél een stuk dicht. Maar het is waar: zelf zat ik in de commissie-Meijer die eind 2013 adviseerde Groningers met 900 miljoen euro te compenseren voor geleden schade. Dat werd toen nog weggelachen."
Lees het volledige interview in het AD van hedenochtend
Zelf vind ik die turbines in de Noord-Oost polder een prachtig gezicht
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nijpels: VVD moet meedoen aan energiedebat
VVD-prominent Ed Nijpels vindt dat zijn partij zich meer moet roeren in het debat over de toekomst van de energievoorziening. 'Mijn eigen partij is een beetje afwezig in deze discussie', zei de oud-milieuminister vandaag in Buitenhof. 'Ik hoor alleen waar ze tegen zijn, maar er is geen visie.' -
Kabinet kiest voor drie grote windparken op zee
Er komen drie grote windmolenparken op zee. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. Negen vergunningen die eerder voor windparken op zee waren afgegeven, worden ingetrokken. De betrokken energiebedrijven krijgen compensatie. Over de hoogte moet nog worden onderhandeld. -
'Strikte regels nekken oudere en vervuilende kolencentrales'.
De milieuorganisaties Greenpeace en Natuur en Milieu zijn blij met de strengere eisen voor kolencentrales die minister Henk Kamp (Economische Zaken) vandaag aankondigde. Omdat de oudere, vervuilende centrales niet kunnen voldoen aan de nieuwe eisen, betekent dit dat ze zullen moeten sluiten, stelt Tjerk Wagenaar, directeur Natuur en Milieu. -
'Doelstelling duurzame energie onhaalbaar'
De doelstelling om in 2020 14 procent van de energie duurzaam op te wekken, is onhaalbaar. Dat blijkt volgens RTLZ uit een rapport dat is opgesteld door onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Ruimtelijk Planbureau. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op?
-
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
Kamp: te vroeg voor oordeel duurzame energie
Minister Henk Kamp van Economische Zaken vindt het nog te vroeg om te zeggen dat de afspraken om meer duurzame energie op te wekken niet worden gehaald. Die afspraken staan in het Energieakkoord dat nog maar een jaar geleden is gesloten. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt.