Volledig scherm
PREMIUM
© Marco Okhuizen

Een betere opvoeder is er niet

ColumnTommy Wieringa schrijft wekelijks over wat hem bezighoudt.

Quote

In de auto terug naar huis, terwijl het zweet opdroogde op mijn rug, dacht ik vaak: dit nooit weer

Een op de vijf pubers leest slecht, schreef deze krant op dinsdag. Bijna 18 procent van de 15-jarigen heeft moeite om de ondertiteling op televisie of een brief van de gemeente te lezen. Een dag later becijferde de Volkskrant dat van een significante toename geen sprake was - statistisch gezien kon de afwijking aan het toeval worden toegeschreven.

Dat mag zo wezen, maar vast staat dat in 2003 nog 11,5 procent beroerd las en dat dat in 2015 17,9 procent geworden was. Dat zijn de harde cijfers. Bijna 18 procent laaggeletterde jongeren is griezelig veel, wat de Volkskrant en de statistiek er ook van zeggen. Het is genoegzaam bekend dat jongeren aanmerkelijk minder lezen dan vroeger.

De geheimzinnige verkleefdheid met de smartphone heb ik bij mijn neef waargenomen, wanneer hij mij bezoekt. Zwijgend gaan de uren heen. Hij is alleen met zijn beeldscherm, de buitenwereld is slechts een hinderlijke onderbreking van hun intimiteit. Het laatste boek waartoe ik hem wist te verleiden was De brief voor de koning van Tonke Dragt. Dat is vijf jaar geleden.