Volledig scherm
Een zeearend in de Oostvaardersplassen. © ANP.

Eén jong in zeearendnest Lauwersmeergebied

In het zeearendnest in het Lauwersmeergebied in Groningen blijkt één jong te zitten. Dit is te zien op foto's die vanuit een vliegtuigje zijn gemaakt. Boswachter Jan Willems van Staatsbosbeheer bevestigde een bericht hierover op RTV Noord.

Zeearenden zijn zeer zeldzaam. Een week terug dacht Staatsbosbeheer al dat er gezinsuitbreiding was in het nest op basis van het gedrag van de ouders.

Oorspronkelijk kwamen de dieren in heel Europa voor, maar dat is niet meer het geval. In Nederland broeden ze alleen in de Oostvaardersplassen en in het Lauwersmeergebied. In heel Nederland verblijven waarschijnlijk ongeveer tien van deze grote arenden.

Rond de twee kilo
Het jong is circa tweeënhalve week oud en weegt nu zo te zien rond de 2 kilo. Een volwassen dier weegt zo'n 7 tot 8 kilo.

Het is de eerste geslaagde broedpoging van het ouderpaar in het gebied. 'Dit toont aan dat het beheer van dit soort grote natuurgebieden loont', aldus Willems. 'De stemming hier is euforisch.'