Volledig scherm
PREMIUM
© Thinkstock/Fotomontage AD

'Een vagina hoor je niet te wassen'

Ophef om folder'Een vagina ruikt naar vagina', schreef columniste Nynke de Jong vandaag in een veel gelezen column in deze krant. Ze fulmineerde tegen de advertentie van Kruidvat over vaginale wasemulsie, gericht op onzekere jonge meiden. Seksuologen en gynaecologen delen haar woede. 'Douches en emulsies? Wat een onzin!'

Quote

Een vagina ruikt naar vagina, daar hoeft helemaal niemand zich voor te schamen

Nynke de Jong
Volledig scherm
Nynke de Jong © AD

Vaginaaldouche, verfrissende doekjes voor het vrouwelijk geslachtsdeel en vaginadeodorant, dat zijn de producten die vrouwen wordt aangeraden in de aanbiedingsfolder van Kruidvat. 'Soms is water niet genoeg...' schrijft de drogist daarbij.

Om die 'geurtjes daar beneden' tegen te gaan, zouden vrouwen vaginale wasemulsie kunnen gebruiken, onder meer van Kruidvat huismerk. Andere bekende merken zijn Multi-Gyn, Chilly en Lactacyd. Die laatste bestaat zelfs al zestig jaar en beweert wereldwijd elke dag door miljoenen vrouwen te worden gebruikt.

Bij het zien van deze advertentie komt het stoom uit de oren van De Jong. In haar column van vandaag, die viraal ging op internet, waarschuwt ze jonge meiden er niet in te trappen. ,,Een vagina ruikt naar vagina, daar hoeft helemaal niemand zich voor te schamen.'' Ze is blij dat haar column zo veel mensen aanspreekt. ,,Ik vind het ook echt een ding: al die hoge eisen aan jonge vrouwen. Het maakt vrouwen onnodig onzeker. Dat moeders zeggen mijn column aan hun dochter te laten lezen, doet me goed.''

  1. Afgeluisterde MH17-gesprekken reiken tot in Kremlin

    Afgeluis­ter­de MH17-gesprekken reiken tot in Kremlin

    De afgeluisterde telefoongesprekken die vanmiddag door het MH17-onderzoeksteam naar buiten zijn gebracht, lijken op directe betrokkenheid van het Kremlin te duiden bij wapenleveranties aan de pro-Russische rebellen in Oekraïne. In een van de gesprekken die het Joint Investigation Team (JIT) vanmiddag afspeelde, is Vladislav Soerkov te horen: hij was twee jaar vice-premier van Rusland en is nog steeds een adviseur van president Poetin.