Eeuwenoude stad ontdekt op een heuvel in Griekenland

VideoZweedse onderzoekers hebben een 2.500 jaar oude Griekse stad ontdekt. De ontdekking werd gedaan toen een kleinere, onbelangrijke nederzetting werd onderzocht door de Universiteit van Gothenburg en Bournemouth.

Quote

We vonden een plein en een stratennetwerk dat suggereert dat we met een vrij grote stad van doen hebben

Hoofdonderzoeker Robin Rönnlund

Het onderzoeksteam onderzocht de resten van de stad aan de rand van het dorp Vlochós, op zo'n vijf uur rijden van Athene. De onderzoekers ontdekten onder meer op de top van een heuvel resten van torens, muren en stadspoorten. ,,We vonden een plein en een stratennetwerk dat suggereert dat we met een vrij grote stad van doen hebben",  aldus Rönnland.

Enkele ruïnes waren bekend, maar de omgeving was veel groter dan gedacht, aldus hoofdonderzoeker Robin Rönnlund. Hij is erg enthousiast over de ontdekking, maar begrijpt niet dat de stad van veertig hectare onontdekt is gebleven.

Stad

Volledig scherm
Een stukje aardewerk is teruggevonden uit het eind van de zesde eeuw voor Christus © SIA/EFAK/YPPOA

De oudste vondsten stammen uit de periode rond 500 voor Christus, maar de stad lijkt met name tussen de vierde en derde eeuw voor Christus gefloreerd te hebben. ,,Oud aardewerk en munten kunnen helpen om de stad te dateren", zegt Rönnland.

De archeologen hopen dat zij met de ontdekking de mysteries rond de Griekse beschaving kunnen oplossen, zoals de gewelddadige periode met de Romeinen. Rönnland: ,,Er is heel weinig bekend over oude steden in de regio en veel onderzoekers namen eerder aan dat het westelijke deel van Thessalië gedurende de Oudheid een achtergebleven gebied was."