Volledig scherm
Een bruid en bruidegom tijdens de huwelijksvoltrekking © anp

Eeuwige trouw voor 150 euro

Wil je (bijna) gratis trouwen, maar heb je geen zin om op een wachtlijst te staan? Steeds meer gemeenten bieden het budgethuwelijk aan. Trouwen op een koopje is populair: gemiddeld wordt ongeveer één op de drie huwelijken zo goedkoop mogelijk afgesloten, blijkt uit navraag van het AD bij de dertig grootste gemeenten.

In Groningen trouwt bijna 70 procent van de mensen gratis of via de budgetplechtigheid. Er is zo'n druk ontstaan op de gratis trouwuurtjes die gemeenten moeten aanbieden, dat er lange wachtlijsten zijn. Volgens ambtenaren van de burgerlijke stand steken bruidsparen hun geld liever in de huwelijksreis of het feest dan in een ceremonie op het gemeentehuis. Een plechtigheid met alles erop en eraan kost 500 tot wel 1000 euro.

Veel gemeenten hebben een budgethuwelijk - ook wel baliehuwelijk genoemd - ingevoerd, waarbij de ceremonie soms letterlijk aan een loket wordt voltrokken. Kosten: 150 euro. Geen toespraak, geen muziek, geen moment om ringen uit te wisselen. In 10 minuten is de eeuwige trouw bezegeld.