Volledig scherm
© ANP

Eigen risico in zorg blijft volgend jaar gelijk

Het verplichte eigen risico in de zorg blijft volgend jaar staan op 385 euro. Voor het eerst in jaren stijgt het eigen risico volgend jaar niet.

De angst was dat het eigen risico in 2017 zou kunnen oplopen tot 500 euro. Vooral de SP was hier bezorgd over.

Doordat de kosten in de zorg nu onder controle zijn, hoeft het eigen risico niet verder verhoogd te worden. De afgelopen jaren steeg het eigen risico nog flink. In 2012 was dit nog 220 euro.

GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver liet gisteren in deze krant weten af te willen van het eigen risico in de zorg. De gezondheidszorg lijkt het belangrijkste onderwerp te worden van de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017, meldde onderzoeksbureau Ipsos vorige week.

PvdA-leider Diederik Samsom voelt ook wel wat voor afschaffing van het eigen risico in de zorg. Hij wil daar serieus naar kijken, zo zei hij dinsdag tegen onder meer nieuwszender BNR.

,,Ik wil dat de zorg toegankelijk blijft en ik wil dus alles doen om daarvoor te zorgen. Als daarvoor het eigen risico moet verdwijnen, dan zal dat gebeuren'', aldus Samsom. Hij kan nog niet zeggen of afschaffing in het verkiezingsprogramma van de PvdA komt.