Volledig scherm
© anp

Eigenaar CoolCat wil V&D overnemen

Cool Investments van de Nederlandse ondernemer Roland Kahn wil V&D overnemen. De partijen voeren exclusieve gesprekken met elkaar, hebben ze zaterdag bekendgemaakt in een gezamenlijke persverklaring.

Quote

De beoogde doorstart door Cool Invest­ments biedt een groot deel van de betrokken werknemers een goede kans op een nieuw dienstver­band

Cool Investments - bekend van onder meer de retailketen CoolCat - wil alle activiteiten van het failliete warenhuis overnemen. De onderneming is van plan een groot deel van de V&D-warenhuizen ,,zonder onderbreking door te starten'', zo staat in de verklaring.

Daarmee bevestigen Kahn en curatoren wat het AD vandaag schrijft in de papieren krant, namelijk dat de CoolCat-baas circa 40 van de 63 vestigingen wil overnemen. Kahn, die in 2010 ook al belangstelling toonde voor V&D maar toen achter het net viste, is afgelopen week in diverse V&D-filialen gesignaleerd. Hij zou zijn eigen winkelformules - CoolCat, M&S Mode, America Today en lingeriemerk Sapph - deels willen integreren in de warenhuizen.

Dat zou goed nieuws kunnen betekenen voor de medewerkers, leveranciers en schuldeisers. ,,De beoogde doorstart door Cool Investments biedt een groot deel van de betrokken werknemers een goede kans op een nieuw dienstverband'', staat in de verklaring. ,,Voor de leveranciers biedt de doorstart een mooi perspectief op verdere leveringen.'' Bij V&D werken zo'n 8000 mensen, 5000 van hen in de winkels en 3000 in La Place restaurants.

Voorwaarden
De curatoren en Cool Investments hopen dat ,,de constructieve besprekingen met de bank en de vastgoedeigenaren snel tot een positief resultaat zullen leiden''. De overname is echter nog afhankelijk van twee belangrijke voorwaarden, namelijk het rondkomen van de bankfinanciering en de medewerking van de vastgoedeigenaren.

Ook Jumbo, dat afgelopen maand alle losse vestigingen van La Place kocht, steunt de deal naar verluidt en praat ook mee. De supermarkt keten wil bij een doorstart ook de La Place-vestigingen binnen V&D overnemen en uitbaten.

Wanneer er duidelijkheid komt, is volgens de curator daarom koffiedik kijken. Vrijdagavond werd duidelijk dat de overnamegesprekken in de eindfase beland waren. Vrijdagmiddag ontkende Kahn nog stellig interesse te hebben in V&D. ,,Wij zullen V&D niet kopen.''

Hoewel de curatoren de gesprekken met de vastgoedeigenaren en banken constructief noemen, lijken er ook zorgen te zijn. Het Canadese Hudson's Bay Company (HBC), dat werd genoemd als een van de serieuze kandidaten voor een overname van V&D, praat inmiddels niet meer met de curatoren maar met de verhuurders van het vastgoed. ,,Zij kijken alleen naar de bezittingen en niet naar de werkgelegenheid'', aldus de zegsman van de curatoren.

HBC was niet bereikbaar voor een reactie. Vrijdagavond werd duidelijk dat de overnamegesprekken in de eindfase beland waren. Toen gaven de curatoren aan dat er met een Nederlandse partij gesprekken werden gevoerd.

Verlies
Het bedrijf lijdt al jaren verlies. In 2013 verdubbelde het nettoverlies zelfs ruimschoots, van 19 miljoen euro in 2012 tot 42 miljoen euro. in 2014 bedroeg het verlies 49 miljoen euro en in 2015 stevende het bedrijf opnieuw op rode cijfers af.

Ook de bekende restaurantketen La Place (circa 60 losse vestigingen, plus restaurants en verkooppunten in de warenhuizen) hoorde bij V&D. De curatoren hebben La Place vorige week al verkocht aan supermarktketen Jumbo.

V&D maakte vanaf 1999 deel uit van hetzelfde concern als De Bijenkorf en HEMA: Vendex KBB. Dat werd in 2004 overgenomen door een consortium van investeerders, en ging daarna als Maxeda door het leven. In 2010 verkocht Maxeda V&D aan Sun European, de Europese tak van het Amerikaanse investeringsfonds Sun Capital Partners. Op oudejaarsdag 2015 werd de warenhuisketen failliet verklaard.