Volledig scherm
© anp

Einde rompslomp voor wijkverpleger, meer tijd voor zieken

De wijkverpleegkundige hoeft zich vanaf 2017 minder bezig te houden met het invullen van formulieren over de geleverde zorg. Zo blijft er meer tijd over om zieken te helpen.

Volledig scherm
© anp
Quote

Veel papieren en formulie­ren invullen is iedereen een doorn in het oog

Staatssecretaris Van Rijn

Eén prestatie, één tarief. Wat de wijkverpleegkundige straks in 2017 ook doet bij de cliënt thuis, de zorgprofessional hoeft alleen het aantal minuten wijkverpleging vast te leggen voor de verzekeraar.

Nu moeten wijkverpleegkundigen hun werk nog registreren onder verschillende kopjes. Dat is bedacht om de kwaliteit te garanderen, maar levert in de praktijk vooral een tijdrovende administratieve klus op: elke spuit, wasbeurt en medicatie moet apart worden vastgelegd en per handeling geldt ook nog eens een ander tarief. Aan veel van die rompslomp komt binnenkort een einde, maakt staatssecretaris Martin van Rijn vandaag bekend.

Doorn in het oog
Van Rijn: ,,Ik heb nog nooit een wijkverpleegkundige gesproken die voor dit mooie vak heeft gekozen om zo veel mogelijk papieren en formulieren in te vullen. Sterker nog: dat is iedereen een doorn in het oog. Dus zal ik die rompslomp tot een minimum beperken."

Wijkverpleegkundige Boris van Zalk (27) bij Icare in Zwolle bevestigt dat de administratieve lasten de afgelopen jaren erg zijn toegenomen. ,,Het schiet zijn doel, goede zorg leveren, gewoon voorbij. Er is een omslag nodig en die wordt nu gelukkig gemaakt."

Volgens Van Zalk moeten we af van ingewikkelde afvinklijstjes. Hij vindt het heel belangrijk dat een wijkverpleegkundige in de toekomst 'bewuster' registreert, alleen dat wat bijdraagt aan goede zorg. ,,Wat doe je wel en wat doe je niet bij een patiënt? Verpleging bij iemand van 30 met een beenwond vereist weinig zorg op het vlak van incontinentie. Dat ligt anders bij senioren, waar we vaak komen."

Het kabinet wil dat mensen langer thuis blijven wonen. Daarom is eerder al besloten dat wijkverpleegkundigen de vrijheid hebben om zelfstandig vast te stellen op welk moment de patiënt zorg nodig heeft, welke zorg en preventie vereist is en hoeveel uur genoeg is.

Uurtje-factuurtje
In de toekomst moet zelfs dat denken in uurtje-factuurtje verdwijnen, wil Van Rijn. ,,Vandaag kan iemand twee uur zorg nodig hebben en morgen zes uur verpleging. Wat wordt dan wél bepalend? Bijvoorbeeld het individuele zorgprofiel, vastgesteld door de wijkverpleegkundige."

Ook Van Zalk vindt dat vooruitgang. ,,Nu wordt elke minuut nog geregistreerd, maar je komt voor een persoon - met wensen en behoeften. Zorgverzekeraars moeten leren erop te vertrouwen dat ik extra tijd voor zorg bij iemand nodig vind als ik dat kan onderbouwen, om een grotere zorgvraag later te voorkomen. Daarom ben ik blij dat mijn beroepsvereniging V&VN zich hier sterk voor heeft gemaakt."

Het versterken van de positie van wijkverpleegkundigen hoort bij de hervorming van de langdurige zorg. In Nederland maakten in 2015 ruim 400.000 mensen gebruik van wijkverpleging. Bijna twee derde van de patiënten is vrouw en de leeftijd ligt gemiddeld op 76 jaar. Deze mensen ontvangen meestal ongeveer vijf uur zorg per week.

Quote

Nu wordt elke minuut nog geregi­streerd, maar je komt voor een persoon - met wensen en behoeften

Wijkverpleegkundige Boris van Zalk