Volledig scherm
PREMIUM
© Annemiek Mommers

Eindelijk met rolstoel de boom in!

wens in vervullingSayen (11) zit in een rolstoel en heeft één grote wens: een boomhut. Die hut is er nu en staat aan de Geul in Zuid-Limburg. ,,Wat mooi om de natuur van boven te zien.''

Quote

Sayen is gek op de natuur, maar mensen in een rolstoel kijken altijd vanaf dezelfde hoogte om zich heen

Moeder Aleksandra Leyenhorst

Ze is er beduusd van, de 11-jarige Sayen. Weken, maanden, jaren droomde ze van dit moment en nu rijdt ze hier naar boven in haar rolstoel, die lange houten entree naar 'haar' boomhut op. Kijk haar gaan, op weg naar haar wens, haar doel: een boomhut voor kinderen in een rolstoel, dat verboden terrein is voor ouders.

,,Want kinderen die vaak of zelfs altijd in een rolstoel zitten, zijn zo vaak van hun ouders afhankelijk. Ze kunnen niets stiekem doen'', legt Sayens moeder Aleksandra Leyenhorst (49) uit.

Dit is een verhaal over een droom, over omgaan met stormachtige tegenwind, over warme zusterliefde. Maar dit is bovenal een verhaal dat nogal wat uitleg verdient.

Hartafwijking
Daar gaan we: Aleksandra en haar vrouw Ali (52) uit Bilthoven kregen samen vier kinderen: de zoons Chenoa en Kaya en dochters Faye en Sayen. Chenoa werd door een hartafwijking slechts tien dagen oud. Bij Kaya (14) werd op 3-jarige leeftijd een ernstige spierziekte vastgesteld, toen Aleksandra 8 maanden in verwachting was van Sayen. ,,Na een paar maanden zagen wij dat zij ook zoiets had.'' Inderdaad, ook zij kampt met een progressieve afwijking aan haar spierstelsel en bovendien hapert haar bindweefsel. Ze is snel moe en moet zich dan in haar rolstoel verplaatsen.

Faye (ook 14, de moeders waren tegelijkertijd in verwachting) is zo gezond als wat en uiterst hulpvaardig naar broer en zus toe. Ook op die dag dat het gezin met de auto op weg was naar een vakantieadres in Zweden en in Duitsland in een horrorfile belandde. Aleksandra, droogjes: ,,Een kilometer voor ons vloog een hooiwagen in brand, de traumahelikopter die hulp kwam verlenen stortte 500 meter achter ons neer.'' Sayen, zo mogelijk nog onderkoelder: ,,Kaya zag 'm aankomen en zei nog: die heli vliegt niet normaal, maar als een pasgeboren kuiken. En toen - bam - stortte hij neer.''

Goed, in de drie stilstaande uren die volgden vroeg Faye aan haar kleine zusje: wat kan ik voor jou doen, wat zou jij graag willen? Het antwoord kwam er zo uit: een boomhut waar ik met mijn rolstoel in kan.

Dat zit zo: toen het gezin lang in Amerika verbleef voor de behandeling van Kaya's ziekte, volgden ze het televisieprogramma Treehouse Masters, waarin de meest waanzinnige boomhutten worden gebouwd. Dat wilde Sayen vanaf dat moment ook: een boomhut waar zij in kon met haar rolstoel.