Eindelijk winnen de klunzen van Knudde

VIDEOOranje mist het WK voetbal, maar FC Knudde niet. En eindelijk wint het klunzenelftal van Nederland. Omdat bedenker Toon van Driel op zijn 73ste durft te tekenen wat hij eigenlijk wil.

Ooit werd striptekenaar Toon van Driel door een groep Leidse studenten gevraagd één van de vogels uit zijn strip Stamgasten te tekenen.

Poepend.

Van Driel (73): ,,En het werd nog maffer, want dat beest moest oranje schijten. Ik heb het wel gemaakt, al vond ik het een wat dubieus verzoek. Zeker toen ik hoorde voor wie die tekening zou zijn: de toenmalige kroonprins, hun studievrind.’’

Jaren later trof de man die dagelijks de lotgevallen van de Stamgasten en FC Knudde met lezers van de krant deelt op de strippagina, Willem-Alexander bij een bijeenkomst in de dierentuin in Emmen. De huidige koning toonde zich een groot fan van Van Driels werk en vertelde dat hij die vreemde vogel uit zijn studententijd een fraaie plek had gegeven in de Eikenhorst. ,,En een tekening die ik had gemaakt in opdracht van de dierentuin, van Humboldtpinguïns, nam hij ook mee in de helikopter terug naar Wassenaar.’’

  1. Stervende zwaan Susan: ‘Ik dacht dat ik zou neervallen’
    PREMIUM
    De jaarwisseling

    Stervende zwaan Susan: ‘Ik dacht dat ik zou neervallen’

    Wat maakte 2018 memorabel? Een serie verhalen waarin we terugblikken en vooruitkijken aan de hand van de grote en kleine gebeurtenissen. Atlete Susan Krumins-Kuijken (32) werd de verpersoonlijking van pijn lijden. Op het Europees Kampioenschap in Berlijn haalde ze als een stervende zwaan zilver op de 10.000 meter. Haar vrije vertolking van het klassieke Zwanenmeer werd een heroïsch en inspirerend gevecht. Een drama in vier akten.