Volledig scherm
De Tesla Powerwall. © REUTERS

Eneco gaat futuristische accu Tesla in Nederland en België verkopen

Er is er nog geen één van verkocht, maar toch is het nu al een wereldwijde hit: Tesla's nieuwe  Powerwall. Energiebedrijf Eneco krijgt de primeur en mag de futuristische thuisaccu, die huizen zelfvoorzienend maakt, begin 2016 exclusief in Nederland en België verkopen.

Volledig scherm
Tesla-directeur Elon Musk bij de presentatie van de Powerwall in april van dit jaar. © REUTERS

,,Kijk, dit is hem," wijst Dirk Jan Middelkoop, directeur Innovatie bij Eneco, naar de Powerwall. Het ding oogt als een futuristische CV-ketel en is letterlijk een paar uur eerder gearriveerd uit de VS. ,,Het is nog een dummie, die ik eenvoudig omhoog kan houden," lacht hij. ,,De echte weegt bijna honderd kilo en zit tjokvol lithium-ion batterijen: hetzelfde soort dat ook in je smartphone zit."  

De Powerwall, een geheel nieuw product van elektrische autobouwer Tesla, is niet voor niets op Eneco's Rotterdamse hoofdkantoor aangekomen: het energiebedrijf mag het apparaat komend jaar exclusief verkopen voor Nederland, België en Luxemburg.  

Met de Powerwall slaat Eneco een mooie slag en troeft het concurrenten als Nuon en Essent af. Nog voordat de nieuwe thuisbatterij officieel in de verkoop  is gegaan, blijkt die al een wereldwijde hype: meteen nadat de charismatische Tesla-baas Elon Musk hem op 30 april in een Apple-achtige show presenteerde, kwamen er ruim honderdduizend bestellingen binnen. Een miljardenomzet lijkt daarmee gegarandeerd.  

En zo is een thuisaccu opeens het meest hippe product van 2016. Volgens Musk betekent de Powerwall  niets minder dan een revolutie en zal het apparaat ,,de wijze waarop de wereld energie gebruikt radicaal zal veranderen."

Stroom opslaan

Volledig scherm
© REUTERS

Maar wat doet ie dan eigenlijk, die Powerwall? Met de thuisaccu kunnen gezinnen met zonnepanelen op het dak eenvoudig stroom opslaan, waarna ze de elektriciteit 's avonds of op grauwe dagen weer kunnen gebruiken. Middelkoop: ,,Zo kan je een groot deel van het jaar doorkomen zonder stroom van je energiebedrijf."   

Het apparaat is verder handig voor in vakantiehuisjes die niet op het stroomnet zijn aangesloten. ,,Ook valt stroom in uren met een lager tarief op te slaan, zodat je tijdens dure piekuren niets gebruikt en geld bespaart."  
Grote vraag is hoeveel Powerwalls Eneco in ons land kan slijten. Het aantal huizen met zonnepanelen op het dak is relatief laag. Ook zijn hier vrijwel alle huizen aangesloten op het stroomnet en valt de stroom nauwelijks uit. In bijvoorbeeld de VS, Zuid-Afrika en Australië is dat anders: daar zijn meer storingen én meer gebieden zonder elektriciteit.  

Bovendien kost de Powerwall 3675 euro. Eneco spreekt desalniettemin van een grote vraag. ,,Mensen bellen ons er vaak over, we hebben honderden exemplaren besteld," vertelt Ronald Bohte, projectmanager bij Eneco, checken

Early adopters

Quote

De Belgen hebben meer redenen om een Powerwall te kopen

Eneco

Die klanten zijn vooral 'early adopters' of voorlopers, denkt het energiebedrijf: consumenten die milieubewust zijn, van gadgets houden en voldoende geld hebben om de aanschafprijs te betalen. ,,Voorlopig  valt de Powerwall nog niet snel terug te verdienen," erkent Bohte. ,,Zeker nu het verschil in piek- en daltarieven in ons land klein is."

Dat zal veranderen als toekomstige modellen beter worden. Voordeel is wél dat concurrerende accu's tot drie keer duurder zijn. ,,En die wil je echt niet aan je vrienden laten zien," zegt directeur Innovatie Middelkoop. ,,De Powerwall is véél goedkoper en ziet er supersexy uit."   

Nog hogere verwachtingen heeft Eneco van België: daar geldt een gunstige subsidieregeling en valt de stroom vaker uit dan hier. ,,De Belgen hebben meer redenen om een Powerwall te kopen."

Duurzaam

Waarom wil Eneco eigenlijk zo graag een apparaat aan de man brengen dat  door Eneco opgewekte elektriciteit overbodig maakt? Simpel, zegt Middelkoop: ,,Wij wekken steeds meer energie duurzaam op uit zon of wind. Op dagen dat het te hard waait of de zon uitbundig schijnt kunnen we die stroom nu niet opslaan. We hopen dat klanten met een Powerwall ons dan kunnen helpen. Zo verdienen we er beiden aan."  

Eneco hoopt bovendien  geld te verdienen door de Powerwall te koppelen aan slimme thermostaat Toon, waarmee het veel succes boekt. ,,Daarmee kun je precies zien hoeveel en voor hoelang er nog stroom in je Powerwall zit."  

Later deze maand komen de eerste twee werkende Powerwalls aan en gaat Eneco testen. Een Rotterdams gezin met een zelfvoorzienend huis in de wijk Heijplaat krijgt waarschijnlijk de primeur. De overige honderden exemplaren arriveren begin januari.  

De samenwerking tussen Tesla en Eneco is logisch: het Rotterdamse bedrijf voorziet de laadstations van Tesla's elektrische wagens al van stroom en maakt ook een app voor Tesla-bezitters.  

Een exacte verkoopdatum mag Eneco op last van Tesla overigens niet geven, maar volgens Middelkoop zal het eerder dan verwacht zijn. ,,Denk aan januari of februari."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement