Een Pools tussenstation van de gaslijn tussen Rusland en West-Europa.
Volledig scherm
Een Pools tussenstation van de gaslijn tussen Rusland en West-Europa. © REUTERS

Energieoorlog losgebarsten: ‘Rusland wil Europese economieën maximale schade toebrengen’

Rusland levert Duitsland vooralsnog geen gas meer via de Nord Stream 1-gasleiding, die gisteren weer in gebruik zou worden genomen. De energieoorlog is nu echt losgebarsten, zeggen internationale media vanochtend.

280 reacties

 • Karel Tichmann

  3 maanden geleden
  NL zit bovenop één grote aardoliebron. Omdat mooie spul eruit te halen fracking is noodzakelijk. Hoewel fracking technisch gezien werd geboren in de jaren 1860, begon de geboorte van modern hydraulisch breken bijna 90 jaar later in 1947. Putten worden recht naar beneden geboord tot diepten variërend van 2 km tot meer dan 4.5 km, waarbij ze veilig zonder enig probleem tientallen geologische lagen doorsnijden. Of je kan beginnen met hout sprokkelen voor de koude winter, die zeer zeker zal komen..
 • Nijsen

  3 maanden geleden
  Bij mij komen verschillende gedachtes op, volstorten die gaspronleidingen met beton zodat er nooit meer Russisch gas erdoor kan. In vele landen wordt geregeerd door dictators Poeting is de buitenbeentje ervan. Hij wil democratische landen zijn wil opleggen. Laten we met zijn allen geen goederen die vanuit Rusland komen afnemen maar retour sturen, wel wetend dat de bevolking daar deels de dupe van worden. Deze mensen hebben geen zeggenschap, geen vrijheid van meningsuiting dit is diep triest.
 • Hendrik Jan Verheijen

  3 maanden geleden
  Nooit begrepen waarom deze gasleiding ooit is aangelegd. Maar los daarvan. Beter een keer pijn dan steeds een beetje. Gooi de pijp vol met beton, dan weten we voor welke opgave we staan in plaats van steeds naar de pijpen te dansen van deze manipulator.
 • martin brouwer

  3 maanden geleden
  Politici kijken niet vooruit Ze reageren alleen maar.
 • Karel Tichmann

  3 maanden geleden
  Terwijl Duitsland en België kernenergie inruilen voor aardgas, wil NL juist van het gas af (er is genoeg) en twee nieuwe kerncentrales bouwen. Ook Polen, Frankrijk en Finland zetten in op kernstroom. Maar zolang energie een nationale zaak is, kan de EU slechts toekijken. Europa moet in 2050 klimaatneutraal (?) zijn en volledig op hernieuwbare energie draaien. Wat is natuurlijk niet mogelijk. Waar moet deze elektriciteit vandaan komen? Molens en zonnepanelen halen het nooit, er is teveel gebruik
 1. LIVE | Kerncentrale Zaporizja losgekoppeld van stroomnet, Rusland vergroot leger tot ruim 1 miljoen militairen
  Oorlog Oekraïne

  LIVE | Kerncentra­le Zaporizja losgekop­peld van stroomnet, Rusland vergroot leger tot ruim 1 miljoen militairen

  De door de Russen bezette kerncentrale van Zaporizja in het zuidoosten van Oekraïne is compleet losgekoppeld van het stroomnet. Volgens exploitant Energoatom werd de laatste nog werkende hoogspanningslijn door brand beschadigd. Het Russische staatspersbureau RIA meldt dat de beveiligingssystemen van de kerncentrale zijn geactiveerd na een stroomstoring. Blijf hieronder op de hoogte van de ontwikkelingen in Oekraïne via ons liveblog.