Volledig scherm
PREMIUM
© Valeria Geelen

Er is niks mis met falen

leren van misstapNiet je grootste successen delen, maar juist je misstappen. Dat is het concept van de FuckUp Nights, een wereldwijde beweging. Er is niets mis met falen, vinden de organisatoren. Faalkundigen zijn het met hen eens: ,,Door onze faalverhalen te delen groeien we als mensen naar elkaar toe."

Quote

Elke dag heb ik spijt. Maar ik ben er nog. Daar ben ik trots op

Diederik Stapel

Een leuk doordacht verhaal, geweldige illustraties en tof artwork; ik zag de uitreiking van de Gouden Griffel al voor me. Maar toen we een deel van het manuscript van ons prentenboek Balki opstuurden naar de zes grootste uitgevers van Nederland, regende het afwijzingen. Ik bleef kansen zien, repte over crowdfunding en kleinere uitgevers.

Terwijl ik bleef roepen dat dit een succes zou worden, werden de andere twee makers steeds stiller. Eigenlijk waren ze het project vanaf de afwijzingen steeds minder leuk gaan vinden en boezemden mijn enthousiaste verhalen over creatieve boekpresentaties door het hele land hen enkel angst aan.

Langzaam bloedde het dood. Pijn deed het, want ik had gefaald. Waar je aan begint dat maak je af, is de wijze les die er mijn hele leven is ingeramd. Extra gênant was dat ik al maandenlang overal rondbazuinde hoe bijzonder, mooi en geweldig dit prentenboek zou gaan worden. Wanneer vrienden daarna vroegen hoe het nu ging, kon ik door de grond zakken en schakelde snel over op een ander onderwerp. Jammer, vindt Lotte Kok van Nights Utrecht. Volgens haar is het juist waardevol om je mislukte ervaringen te delen.

Afgelopen september organiseerde zij met een team de eerste Utrechtse FuckUp Night, een fenomeen dat uit Mexico is overgewaaid. Daar ontdekte een groepje vrienden hoe leuk en leerzaam het was om hun faalverhalen te delen en inmiddels worden de avonden in meer dan 160 steden wereldwijd georganiseerd. Het concept is overal hetzelfde. Drie of vier sprekers vertellen bijna zeven minuten over hun eigen falen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement