Volledig scherm
Erdogan tijdens de demonstratie © afp

Erdogan: Doodstraf kan heringevoerd worden

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan blijft erbij dat, ondanks verwoede pogingen vanuit de Europese Unie, de doodstraf heringevoerd kan worden als het volk en het parlement dat willen. Dat zei hij gisteren in een toespraak voor duizenden mensen in Istanbul.

,,Het is aan het Turkse parlement om te beslissen over de doodstraf", zei Erdogan. ,,Ik zeg alvast van tevoren dat ik de beslissing van het parlement zal goedkeuren. Ze zeggen dat er geen doodstraf is in de EU, maar goed, de VS heeft het, Japan heeft het, China heeft het, het grootste deel van de wereld heeft het. Soevereiniteit hoort bij het volk, dus als zij deze beslissing maakt, ben ik er zeker van dat de politieke partijen zullen schikken."

Fethullah Gülen
Tijdens zijn toespraak refereerde Erdogan ook nogmaals aan de geestelijk leider Fethullah Gülen, schrijft BNN News. Volgens de Turkse president zit Gülen achter de mislukte staatgreep van 15 juli, waarbij meer dan 270 mensen werden gedood.

,,Natuurlijk moeten we alle leden van deze organisatie opsporen en ze binnen het strafrecht uitroeien", zei Erdogan. ,,Maar als we onszelf daarbij neerleggen, zullen we als staat en natie alsnog zwak zijn als er soortgelijke virussen komen."

Naar aanleiding van de mislukte coup heeft Erdogan inmiddels talloze academici, ambtenaren en militairen op non-actief gezet. Dit zouden volgens de president vermoedelijk aanhangers van Gülen zijn.