Volledig scherm
Tayyip Erdogan © REUTERS

Erdogan: Minderheid van leger zat achter couppoging

De mislukte militaire coup van vrijdag werd door slechts een klein deel van het leger gesteund. Het is echter nog niet duidelijk hoeveel mensen precies aan de greep naar de macht hebben deelgenomen.

President Tayyip Erdogan van Turkije heeft dat vandaag gezegd in een onderhoud met de Arabische televisiezender Al Jazeera.

,,Het is duidelijk dat het om een minderheid van de strijdkrachten gaat. Deze terroristische organisatie wilde dat een minderheid de meerderheid zijn wil zou opleggen."

In de nasleep van de couppoging werden tienduizenden ambtenaren geschorst. De schatting bedraagt 60.000. Ook militairen, politiemensen en rechters zijn beroepsgroepen die worden aangepakt.

Ambtenaren
Ambtenaren in de onderwijssector werden gisteren voorafgegaan door 12.500 collega's. Ook kregen 21.000 leraren te horen dat ze voorlopig niet voor de klas hoeven te gaan staan. 1.577 universiteitsdirecteuren kregen ontslag. 626 onderwijsinstellingen zijn gesloten.

Tot nu toe heeft Erdogan in termen van schuld voornamelijk gewezen naar Fethullah Gülen en hem aangeduid als de 'mastermind' achter de coup. Hij noemt Gülen en zijn aanhangers regelmatig een terroristische organisatie.

De geestelijke heeft de afgelopen tientallen jaren een groot netwerk van scholen in Turkije en in het buitenland opgericht, die zijn gebruikt om zijn beweging te financieren en zijn religieuze leerstellingen te promoten.