Volledig scherm
© REUTERS

Erdogan paait kiezers met herinvoering doodstraf

President Erdogan van Turkije gaat zich hardmaken voor de herinvoering van de doodstraf als de Turken 'ja' stemmen in het referendum over de grondwetswijziging. Dat heeft hij vandaag gezegd bij de bekendmaking van de datum van het historische referendum. Op 16 april moeten de Turken naar de stembus.

Als de wijziging wordt aangenomen, krijgt Erdogan aanzienlijk meer macht en bevoegdheden. Een ja-stem betekent volgens Erdogan ook een stem voor de doodstraf. ,,Hoe kunnen wij het bloed van onze soldaten en politieagenten ongewraakt laten?'' Het referendum gaat overigens alleen over de uitbreiding van de macht van de Turkse president.

Het Turkse parlement stemde op 21 januari in met het referendum. In Turkije geldt nog steeds de noodtoestand na de mislukte coup in juli 2016. Sindsdien zijn duizenden mensen opgepakt, vele tienduizenden ambtenaren ontslagen en streeft Erdogan naar uitbreiding van zijn macht.

  1. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.