Volledig scherm
Huizen worden voorzien van zonnepanelen. © ANP

EU onderzoekt door China goedkoop gedumpte zonnepanelen

De Europese Commissie heeft een onderzoek ingesteld naar het mogelijk dumpen van Chinese zonnepanelen op de Europese markt. Dat is gebeurd in reactie op een klacht van een groep Europese producenten van zonnepanelen. Volgens deze groep verkopen Chinese bedrijven de producten onder de marktprijs.

Het onderzoek kan uiteindelijk leiden tot een handelsoorlog tussen de EU en China. Het Aziatische land waarschuwde daar in juli al voor. Vorig jaar verkochten Chinese firma's voor 21 miljard euro aan zonnepanelen en aanverwante producten op de Europese markt.

De Verenigde Staten legden de import van zonnepanelen uit China afgelopen voorjaar al heffingen op, nadat daar eveneens een onderzoek uitwees dat de Chinese producten te goedkoop werden aangeboden. Volgens Europese producenten krijgen de Chinese fabrikanten staatssteun.
Volgens Europese producenten krijgen de Chinese fabrikanten staatssteun.

De commissie meldde dat de groep klagers had aangetoond dat de Chinese producten een 'aanzienlijk negatief effect' hadden op de financiële situatie van de Europese zonnepanelenindustrie. De afgelopen maanden is een aantal Europese producenten van zonnepanelen en zonnecellen failliet gegaan, niet alleen door concurrentie uit China maar ook door het verlagen van subsidies voor zonnepanelen.