Volledig scherm
Guy Verhofstadt. © epa

'Europa moet eigen centrale inlichtingendienst krijgen'

Als het aan Guy Verhofstadt, de leider van de liberale fractie in het Europarlement, ligt, moet Europa zo snel mogelijk een echte centrale inlichtingendienst krijgen. Daar moet alle informatie over terroristen worden gebundeld. Dat meldt de Telegraaf.

De dienst moet over de landsgrenzen heen kunnen opereren, zonder gehinderd te worden door bezwaren over privacyschending. Dat stelt de Belgische ex-premier naar aanleiding van de aanslagen in Parijs en Brussel.

De Europese inlichtingendienst zou gegevens mogen verzamelen, vergelijken én operaties opzetten in alle 28 landen die lid zijn van de EU. Volgens Verhofstadt kan alleen zo de strijd tegen het terreur worden gewonnen. Nu houden veel inlichtingendiensten, inclusief die van kernlanden als Duitsland en Frankrijk, nog cruciale informatie binnenskamers uit wantrouwen dat er in hun keuken wordt gekeken. 

Bellen
Ook Amerika ziet een soort 'Europese CIA', om direct mee te kunnen communiceren in de strijd tegen terreur, wel zitten. Amerikaanse regeringsbronnen klagen dat ze vaak niet eens weten wie ze moeten bellen. ,,Er moet een Europese veiligheidsdienst komen. De Belgen liepen ver achter de bal en betaalden daarvoor een hoge prijs", meent Amerikaans Congreslid Adam Schiff die een hoge positie bekleedt in de inlichtingencommissie.