Volledig scherm
© AP

Europol luidt noodklok voor aanslagen in Europa

De chef van de Europese politieorganisatie Europol waarschuwt voor grootschalige aanslagen door aanhangers van Islamitische Staat (IS). In de Duitse Osnabrücker Zeitung zegt Rob Wainright dat het gevaar voor een aanslag in Europa in tien jaar niet zo groot is geweest.

Volgens Wainright laten de aanslagen in Parijs in november zien dat de terreur van IS een internationale dimensie heeft gekregen. ,,Het is te verwachten dat IS of andere religieuze terreurgroepen een aanslag ergens in Europa willen plegen met het doel zoveel mogelijk slachtoffers onder burgers te maken'', aldus de Europol-chef.

Volgens Wainright komt het gevaar niet alleen van groepen maar ook van enkelingen, bijvoorbeeld jihadisten die terugkeren. Volgens schattingen van Europol zijn op dit moment 3000 tot 5000 strijders teruggekeerd in een van de landen van de EU.

In januari stelde een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) al dat de jongste groep uit Syrië teruggekeerde jihadisten een grotere dreiging vormt voor Nederland dan Syriëstrijders die al eerder naar huis kwamen. ,,De nieuwe groep is daar drie jaar geweest, is geïndoctrineerd, heeft strijdervaring en krijgt misschien een opdracht mee.'' 

Aanslagen Parijs 
Tijdens de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 kwamen ruim honderd mensen om het leven door verscheidene zelfmoordaanslagen op onder meer cafés, restaurants en de concertzaal Bataclan. Extremisten wilden op die manier wraak nemen op de Franse deelname in de oorlog tegen Islamitische Staat in Irak en Syrië. 

Lees meer in het dossier Terreurdreiging Europa.