Volledig scherm
Een man wordt afgevoerd na de aanslagen in Parijs in november vorig jaar © AFP

Europol waarschuwt voor grote aanslagen in Europa

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) is bezig met de voorbereiding van grote, nieuwe aanslagen in lidstaten van Europa. Daarvoor waarschuwt Europol-directeur Rob Wainwright in een nieuw rapport.

Volgens analisten van het samenwerkingsverband van de politiediensten in de EU loopt Frankrijk daarbij het grootste risico. 

Europol presenteerde vandaag een onderzoek tijdens een bijeenkomst met ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de Europese lidstaten in Amsterdam. "We hebben alle reden om aan te nemen dat IS, of andere religieus geïnspireerde terroristen, ergens in Europa een aanslag zullen plegen, in het bijzonder in Frankrijk", luidt de belangrijkste conclusie uit het rapport. 

,,Het doel zal zijn om zo veel mogelijk burgerslachtoffers te maken." Dat komt nog eens bovenop de dreiging van lone wolves, waarschuwt het rapport. Die is niet afgenomen.

Frankrijk of België
Dat idee wordt volgens Europol versterkt door ,,sterke aanwijzingen dat er een andere reeks aanvallen zouden plaatsvinden in de EU, waarschijnlijk in Frankrijk of in België, maar die werden verijdeld door de activiteiten van de politie na de aanslagen van Parijs".

De Europese ministers spreken in Amsterdam over het vluchtelingenprobleem, over de toenemende polarisatie in de lidstaten en het belang van het delen van informatie door inlichtingen- en opsporingsdiensten in de strijd tegen terroristen. Dat laatste kan beter, concludeert Europol.