Volledig scherm
Asielzoekers op weg naar aanmeldcentrum Ter Apel. © anp

Financiële steun vluchtelingen verschilt veel per gemeente

De financiële steun die vluchtelingen ontvangen voor de inrichting van hun eerste huis verschilt enorm per gemeente. Bijdragen variëren van een lening van 3.500 euro tot een gift van 12.500 euro.

VluchtelingenWerk Nederland hekelt het contrast omdat het oneerlijk zou zijn. Asielzoekers met een status kunnen niet zelf hun woonplaats uitzoeken. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bepaalt waar een vluchteling een woning krijgt. Die toewijzing bepaalt dus of de statushouder naar de meubelboulevard kan of dat het de kringloopwinkel wordt.

Uit onderzoek van het Brabants Dagblad onder dertig gemeenten in het midden van Brabant blijkt dat een gezin met twee kinderen in Oisterwijk een gift krijgt van ruim 10.000 euro om het huis in te richten, oplopend tot 12.500 voor een huishouden van zes. In het nabijgelegen Veghel ontvangt het gezin van vier  een lening van 3500 euro voor nieuw keukengerei, meubilair en vloerbedekking.  ,,Het zou goed zijn als de verschillen in Nederland niet zo groot zijn", zegt VluchtelingenWerk.

Quote

Het zou goed zijn als de verschil­len in Nederland niet zo groot zijn

Woordvoerder VluchtelingenWerk Nederland

Bijzondere bijstand

De zogenoemde inrichtingskredieten vallen onder de bijzondere bijstand en zijn bedoeld voor mensen die zelf niet genoeg geld hebben om hun inrichting aan te schaffen. Bijzondere bijstand is een taak van de gemeente. Die bepaalt dan ook zelf de bedragen en aflossingsvoorwaarden. 

  1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.