Volledig scherm
PREMIUM
© Flos Vingerhoets

Fitness tegen rimpels

Een strakkere huid zonder botox? Oud-model Lynn Ragetli is ervan overtuigd dat het kan. Met oefeningetjes die je zelfs op de fiets kunt doen.

Lynn Ragetli (nu 33) was 4 toen ze voor het eerst probeerde om haar kaken te ontspannen en bepaalde oefeningen te doen met haar gezicht. Niet om een strakkere huid te krijgen - waarom zou je, als 4-jarige - maar omdat ze oorproblemen had en de suizen en pijn wilde laten afnemen. Het werkte.

Maar het werkte volgens Ragetli ook voor iets anders. ,,Pas jaren later kwam ik erachter dat ik voor mijn leeftijd een goede, stevige, gezonde huid heb. Bijna geen rimpels, een glad voorhoofd, en mijn huid straalt - al zeg ik het zelf. Ik ging me erin verdiepen en dacht: dit móét wel komen door mijn gezichtsoefeningen. Sinds mijn moeder het is gaan doen, merkt ze ook verschil: ze heeft minder lijnen in haar gezicht. Dat is wat mensen, óók mannen, willen."

Een paar keer per week doet Ragetli fitness voor haar gezicht. Anders dan het woord doet vermoeden, vinden de oefeningen niet in de sportschool plaats, maar gewoon, waar en wanneer het haar uitkomt. Achter haar bureau, op de fiets, aan de keukentafel. Neem nou de oefening voor een heldere oogopslag. Ragetli gaat zitten, rug recht, nek lang, hoofd stil, gezicht zo ontspannen mogelijk. Ze maakt een X met haar ogen - de oogbal beweegt van linksboven naar rechtsonder - en nog een keer in de contrabeweging. ,,Je krijgt minder vermoeide, prikkende ogen en je blik wordt frisser."