Volledig scherm
PREMIUM
Fleur van der Bij heeft het verlies van haar zusje op latere leeftijd verwerkt. © Annabel Oosteweeghel

Fleur ging op zoek naar de man die haar zusje (12) doodreed

Als puber verliest Fleur van der Bij (37) haar zusje Ylse bij een verkeersongeval. Ze verwerkt het trauma, denkt ze, maar jaren later steekt het in alle hevigheid de kop op. Door te schrijven krijgt ze weer grip op haar leven, en vindt ze de man die Ylse aanreed.

Toen haar zusje verongelukte, sloot Fleur van der Bij zich af voor alles wat ze voelde. Niet huilen, maar flink zijn, was het devies. Dat hield ze jarenlang vol. Twaalf jaar later vertrok ze naar Zuid-Soedan. Voor een master geschiedenis schreef ze een afstudeerscriptie over de 19de-eeuwse ontdekkingsreiziger Juan Maria Schuver, die spoorloos verdween aan de oevers van de Nijl. Deze cold case wilde Van der Bij oplossen en daarom trok ze dwars door het door burgeroorlog geteisterde gebied.

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite.