Volledig scherm
Politieagenten houden toezicht op het plein bij het treinstation in Keulen. © anp

Fort Keulen tot tanden gewapend tijdens jaarwisseling

Na de massale aanrandingen tijdens de vorige jaarwisseling is het plein rond de Dom in Keulen vanavond een vesting. Vanaf vijf uur in de middag is de hele ruimte rond de Dom afgesloten met hekken. Meer dan 1.800 agenten zijn in dienst om de openbare orde te garanderen. ,,Dit wordt de rustigste oudejaarsnacht ooit."

Quote

We laten onze manier van leven niet bepalen door agressieve­lin­gen, terroris­ten en misdadi­gers

Henriette Reker, burgemeester

Ze kijken een beetje verschrikt. Op nog geen 20 meter afstand wordt een man hardhandig door twee agenten tegen de muur gedrukt. Een kleine worsteling, onduidelijk geschreeuw.

Het zal toch niet...?

Dan rolt er een halfleeg blikje bier over de stenen en klinken er een paar vloeken in plat Keuls. De omstanders lachen een beetje ongemakkelijk. Het is maar een dronken zwerver.

Netvlies
Dit is Keulen, en we zijn op het plein bij de Dom, en al die mensen die hier nu op deze koude ochtend rondlopen, weten wat hier bijna een jaar geleden gebeurde, in de nacht van oud en nieuw. En iedereen heeft ook nog de aanslag in Berlijn op het netvlies staan, de vrachtwagen, de doden, en daarna de wetenschap dat nu dus ook Duitsland aan de beurt is.

,,Kijk mama!" roept een klein jongetje in een buggy. ,,Daar is weer politie. Op een motor!" En daar, vlak voor het Dom Hotel, staat een politieauto. Voor de deuren van de immense kathedraal lopen beveiligers in felgele hesjes heen en weer.

Langzaam maar zeker maakt de stad zich op voor de Silvesternacht, de viering van de jaarwisseling. Dit wordt een nacht om nooit te vergeten. Net als de laatste. Toen gebeurde er iets wat zelfs de politie aanvankelijk niet geloofde. Op het veel te drukke en veel te donkere plein werden toen honderden vrouwen aangerand, sommigen zelfs verkracht, door Noord-Afrikaanse mannen (de meesten uit Marokko en Algerije).

Volledig scherm
© afp

Kippenvel
De Italiaanse uitbater van café-pasticceria Don Gelati, aan het Roncalliplein, schudt zijn hoofd. Vlak voor zijn deur was het losgegaan. ,,Ik was dicht toen, maar als ik die beelden van toen weer terugzie, met die rennende mensen en de paniek, krijg ik nog altijd kippenvel."

Uit een overzicht van de Keulse politie van dit najaar blijkt dat er die nacht 1.616 strafbare feiten zijn gepleegd, die variëren van beroving tot aanranding en verkrachting. Er zijn 1.205 aangiften gedaan, waarvan 509 van seksuele vergrijpen. Uiteindelijk zijn er zes mannen veroordeeld.

Dit nooit meer, moet de politie gedacht hebben. Ook al omdat ze er van de politiek en het publiek genadeloos van langs kreeg. Ze zou niet alleen te laat hebben gereageerd, maar ook nog eens te slap. Daarom ligt er nu een 'veiligheidsconcept' op tafel dat het plein bij de Dom van Keulen veiliger dan veilig moet maken.

Boze geesten
,,We laten onze manier van leven niet bepalen door agressievelingen, terroristen en misdadigers", zei burgemeester Henriette Reker deze week. ,,Ik wil dat vrouwen deze Silvester niet opgejaagd worden door boze geesten."

Meneer Krey van de Köselsche Boekhandel, aan het plein, is onder de indruk van de lijst met maatregelen. ,,Dit wordt de rustigste jaarwisseling ooit." Zijn overbuurman van Don Gelati verwoordt het anders: ,,Er komt geen hond, let maar op."

Hekken
Ze zouden zomaar eens gelijk kunnen krijgen. Vanaf 17.00 uur is de hele ruimte rond de Dom afgesloten met hekken. Meer dan 1.800 agenten moeten zorgen dat er niks gebeurt (vorig jaar waren het er 140). Voor de zekerheid staan er ook nog eens 400 reserveagenten klaar. Mensen die het plein op willen, worden gecontroleerd bij één van de vijftig bewaakte ingangen. Er hangen meer dan 200 camera's en het plein is fel verlicht.

Straten om de Dom worden afgesloten voor verkeer. Met vrachtwagens, betonblokken en waterkanonnen worden versperringen opgetrokken om een aanslag zoals in Berlijn te voorkomen. Vier belangrijke bruggen over de Rijn gaan dicht. ,,De rustigste jaarwisseling ooit", herhaalt meneer Krey. ,,En ik vind het helemaal niet erg."


Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement