Volledig scherm
© epa

Franse jihadisten beraamden aanslagen op parenclubs

In de buurt van de Franse stad Lyon zijn dinsdag zes mensen aangehouden die van plan waren om naar Syrië te reizen en zich aan te sluiten bij IS. Twee van hen planden aanslagen op parenclubs. Dat melden Franse en Belgische media.

De vijf mannen en een vrouw, allemaal afkomstig uit de regio van Lyon, zijn gearresteerd op verdenking van terrorisme. De groep was van plan om via Bulgarije en Istanboel naar Syrië te reizen. Ze hadden hun buskaartjes al op zak. De bus zou volgende week vanuit Lyon vertrekken.

De arrestanten, tussen 20 en 37 jaar oud, werden in de gaten gehouden door de autoriteiten, omdat ze trouw hadden gezworen aan Islamitische Staat en opriepen tot de jihad. Enkele verdachten zijn bekeerde moslims. Een van hen heeft zich tijdens een verblijf in de gevangenis tot de islam bekeerd.

Slagen
Twee arrestanten probeerden wapens te kopen, omdat ze van plan waren om parenclubs aan te vallen. Een plan dat ze ten uitvoer wilden brengen als ze er niet in zouden slagen om naar Syrië te vertrekken. Tijdens huiszoekingen werden echter geen wapens aangetroffen.

De zes personen zijn in voorlopige hechtenis geplaatst. De politie zoekt nu verder uit in welke mate de aanslagen al uitgekiend waren, onder andere of de precieze locaties van de aanslagen al vastlagen en of er nog andere medeplichtigen zijn.