Volledig scherm
© ap

Franse Raad van State schrapt boerkiniverbod

Het boerkiniverbod in de Franse plaats Villeneuve-Loubet wordt opgeheven. Dat heeft de Franse Raad van State vanmiddag besloten. Het gaat om een voorlopig besluit, dat de hoogste bestuursrechter in staat stelt de tijd te nemen om tot een grondiger oordeel te komen.

Quote

Het verbod is een ernstige en duidelijk illegale schending van fundamente­le vrijheden, de vrijheid van religie en individue­le vrijheden

Raad van State

De Raad van State noemt het verbod 'een ernstige en duidelijk illegale schending van fundamentele vrijheden, de vrijheid van religie en individuele vrijheden'.

,,Geen enkel element leidt tot de conclusie dat de aangepaste kleding voor het zwemmen van bepaalde personen tot problemen leidt met de openbare orde op de stranden van de gemeente Villeneuve-Loubet", aldus de hoogste rechter. 

Het schrappen van het verbod op de omstreden badkleding geldt vooralsnog niet voor andere plaatsen in Frankrijk, tenzij die ook worden aangevochten bij de rechter. De Franse Liga voor de Mensenrechten had protest aangetekend tegen het verbod in Villeneuve-Loubet. 

Verbod
In een dertigtal andere Franse gemeenten zijn sinds deze zomer ook boerkiniverboden ingesteld, maar die lijken niet streng gehandhaafd te worden; slechts vier gemeenten hebben tot nu toe bekeuringen laten uitdelen. In totaal werden deze zomer 32 boetes uitgeschreven voor het dragen van de religieus gemotiveerde kleding, meldt de krant Le Monde.

Nederlanders

In de badplaats Fréjus werden volgens die krant twee keer mensen van het strand gestuurd, zonder boete. In één van die gevallen ging het, volgens eigen zeggen, om twee Nederlandse vrouwen: moeder Fatima (47) en Abir (17) Bennaghmouch uit Sittard. Zij waren de afgelopen week met nog enkele familieleden op vakantie in Fréjus. ,,We zaten dinsdag een half uur op het strand toen er drie politieagenten aan kwamen lopen. Die zeiden dat we van het strand afmoesten vanwege onze boerkinis", vertelt Fatima. Een derde vrouw in het gezelschap droeg een jurk en een hoofddoek, een vierde vrouw droeg een bikini.  

Fatima: ,,Het voelde als een belediging. Wij zijn gewoon als iedereen, maar moesten weg vanwege ons uiterlijk. Heel vervelend. Maar we hebben besloten gewoon weg te gaan. Het is de wet daar en die moet je respecteren." Joris Rossen, die bij het gezin hoort, blogde over het incident. 
De agenten gaf de familie nog wel een tip: een dorp verderop, in Saint Raphaël, gold het verbod niet. ,,Dat was 10 minuten rijden, dus daar hebben we de afgelopen dagen gewoon op het strand gezeten en gezwommen." Zaterdag komt de familie terug naar Nederland. Moeder en dochter zwemmen hier ook in een boerkini. Abir: ,,Ik voel me er mooi in. Het levert nooit problemen op." 

Nice
De rechter in Nice besloot in augustus dat het boerkiniverbod wettelijk is toegestaan. De burgemeester van Cannes, David Lisnard, besloot dat zwemsters geen badkleding mogen dragen die 'getuigt van een religieuze overtuiging, terwijl Frankrijk nu doelwit is van terroristische acties'. Het gaat in het bijzonder om de boerkini, de lichaamsbedekkende badkleding die strenggelovige moslima's dragen. 

De nieuwe regel zou niet betekenen dat mensen geen religieuze symbolen meer mogen dragen op het strand. Volgens een uitleg van de gemeente gaat het alleen om kleding die refereert aan terroristische bewegingen 'met wie we in oorlog zijn'. In Frankrijk is het verboden een gezichtsbedekkende sluier te dragen.

Volledig scherm
© BESTIMAGE/SUNSHINE

Foto
Het boerkiniverbod zorgde deze week opnieuw voor ophef nadat vier politieagenten een vrouw op het strand in Nice dwongen haar haar tuniek uit te trekken. Een foto van het incident leidde tot grote verontwaardiging.

Sceptici zeggen dat er mogelijk sprake is van opzet, omdat de vrouw alleen op het strand ligt, aangekleed en zonder badlaken. ,,Dat is bizar. Zo liggen, zonder badlaken, op een strand met steentjes'', zei de argwanende socialistische politicus Julien Dray eerder. Bovendien zou het wel 'erg toevallig' zijn dat er net een foto werd genomen. 

Het lijkt echter te gaan om toeval. De fotograaf, die meestal voor roddelbladen werkt, was op het strand van Nice om te zien of vrouwen in boerkini's beboet zouden worden. Volgens de gemeente liepen de agenten daar per toeval. ,,Ze liepen daar zoals gebruikelijk en zagen de vrouw. Ze waren niet gealarmeerd door mensen op het strand of zo'', zegt een woordvoerder van het stadsbestuur.