Volledig scherm
© ANP

Gaatjes of niet? Patiënten willen apk voor hun gebit

Er moet een 'apk' voor het gebit komen. Alleen dan zijn patiënten ervan verzekerd dat elke tandarts dezelfde zorg levert. Nu verschillen tandartsen nog te vaak van inzicht, waardoor de patiënt na een overstap plots hoort dat zijn tanden er slecht aan toe zouden zijn.

Quote

Een gaatje is een gaatje, zou je denken, maar daar wordt verschil­lend over gedacht

Dianda Veldman, patiëntenfederatie NPCF
Volledig scherm
© ANP

Vier op de tien mensen die naar een andere tandarts gaan, krijgen te horen dat ze gaatjes en ander leed hebben. De patiënt wordt plots opgezadeld met nieuwe behandelingen en een hoge rekening. Dit blijkt uit onderzoek van patiëntenfederatie NPCF onder 9.000 leden, dat vandaag naar buiten komt.

Algemene richtlijnen
Dit betekent volgens de NPCF niet per definitie dat de oude tandarts er een potje van maakt. Soms vindt de nieuwe tandarts ineens dat er van alles moet gebeuren aan iemands gebit. ,,De behandelmethoden liggen te ver uiteen. Een gaatje is een gaatje, zou je denken, maar daar wordt verschillend over gedacht.''

,,De één zal direct boren, de ander zegt: het glazuur wordt dun, we kijken het nog even aan", verklaart Dianda Veldman, directeur van de NPCF. Zij pleit voor algemene richtlijnen, waardoor de verschillen tussen tandartsen en onverwacht hoge nota's straks verleden tijd zijn.

Overstappers
Ook de beroepsgroep voor tandartsen, de KNMT, voelt voor zo'n apk. Nog dit jaar wordt een speciaal instituut opgericht dat vastlegt hoe mondproblemen het beste kunnen worden opgelost. In 2014 stapten ongeveer 174.000 mensen na een verhuizing over naar een andere tandarts. De verwachting is dat het aantal overstappers jaarlijks nog veel hoger is, omdat patiënten ook switchen wanneer zij ontevreden zijn over de zorg of als de praktijk sluit.

Quote

Er zijn nu drie opleidin­gen voor tandheel­kun­de, die er alle iets andere opvattin­gen op nahouden

Ad de Jongh, tandarts en hoogleraar UvA
Volledig scherm
© ANP

Het zal niet meevallen de hele beroepsgroep mee te krijgen, denkt hoogleraar Ad de Jongh, tandarts en hoogleraar angst- en gedragsstoornissen aan de UvA.

Optimaal
,,Er zijn nu drie opleidingen voor tandheelkunde, die er alle iets andere opvattingen op nahouden.  Bovendien is de staat van elk gebit zo verschillend, dat het moeilijk is om vast te stellen wat optimaal is." Toch vindt hij een apk geen gek idee. ,,Hiermee kun je ook naar je oude tandarts stappen en eventueel beslissingen aanvechten."

Zorgverzekeraar VGZ zet vooral vraagtekens bij de grote verschillen in kosten. ,,Meestal is het behandelplan niet slecht, maar kun je je afvragen of de reparatie nou écht nodig was", aldus een woordvoerder. ,,Kies je bijvoorbeeld voor een duur implantaat, een brug of - nog goedkoper - voor een plaatje? En weet de patiënt wel dat er misschien goedkopere alternatieven zijn?"

Uit het rapport van de NPCF blijkt verder dat zestig procent van de patiënten vooraf niet te horen krijgt wat de verwachte behandelkosten zijn. Ook wanneer de kosten hoger zijn dan 250 euro, krijgt bijna de helft van de patiënten geen seintje, terwijl dit wel verplicht is.