Gedwongen time-out mogelijk voor verwarde personen
Verwarde mensen die door een psychische stoornis gevaarlijk kunnen zijn, mogen straks maximaal drie dagen verplicht ter observatie worden opgenomen in een ggz-instelling. Zo krijgen experts tijd en ruimte om vast te stellen wat er nodig is om hen te helpen.
Dat staat in een brief die minister Edith Schippers (Volksgezondheid), mede namens staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie), vanmiddag aan de Tweede Kamer stuurt. Deze 'time-outprocedure' is een aanscherping van het wetsvoorstel verplichte ggz, dat in de maak is.
Met name in grotere steden zijn er regelmatig meldingen over mensen die zeer verward gedrag vertonen, maar geen acuut gevaar vormen. Of verwarde personen die door hun familie en omgeving als gevaarlijk worden beschouwd, maar dit tijdens een gesprek met een psychiater weten te verhullen.
Onmiddellijk
Deze mensen kunnen nu nog geen crisismaatregel opgelegd krijgen, omdat er dan een onmiddellijke dreiging moet zijn. De verplichte observatie, op dringend verzoek van politie/justitie of hulpverleners, betekent dat straks toch op een goede manier de ernst van het gevaar kan worden vastgesteld.
Daarna kan eventueel alsnog een crisismaatregel worden getroffen, zoals een opname, of een andere vorm van hulpverlening worden ingezet. Tijdens de gedwongen time-out, die op dringend verzoek van politie of hulpverlening wordt ingezet, wordt de psychische aandoening nog niet behandeld.
Kalmeren
Overigens wordt het ook mogelijk om in aanloop naar een crisismaatregel 18 uur lang verplichte zorg te verlenen. Het kan namelijk per direct nodig zijn om een verward persoon in zijn vrijheid te beperken of medicatie toe te dienen om hem of haar te kalmeren en de situatie beheersbaar te maken.
In het nieuwe voorstel zal niet langer de baas van een psychiatrische instelling een verzoek bij de rechter te doen voor verplichte zorg, maar gaat die taak naar de officier van justitie. Ook is het de bedoeling dat mensen niet meer voor langere tijd hoeven te worden opgenomen om ze te dwingen zorg te aanvaarden.
Anoniem
Zo kan de rechter iemand gaan opleggen om medicijnen te slikken. Als de hulpverlener dan bij de patiënt thuis langskomt en die weigert mee te werken, wordt het mogelijk om deze persoon in een busje naar een ggz-instelling te vervoeren en korte tijd op te nemen. Zo kan de medicatie alsnog worden gegeven.
Tot slot wordt de positie van familie en naasten van een verward persoon straks sterker. Zij kunnen bijvoorbeeld de gemeente verplichten een aanvraag voor verplichte zorg naar de officier van justitie te sturen. Ook kan de familie anoniem blijven en wordt hulp door een vertrouwenspersoon wettelijk vastgelegd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Politie: Geen verband tussen mishandeling en dood oud-voetballer Lukoki
De politie heeft geen verband gevonden tussen de dood van profvoetballer Jody Lukoki en een mishandeling die eerder heeft plaatsgevonden in Almere. Wel zijn de afgelopen periode vier mannen opgepakt voor die bewuste vechtpartij, van wie er op dit moment nog een vastzit. Dit meldt de politie woensdag. -
Update
Doodrijder Zelhem net op vrije voeten na mishandeling
De 38-jarige man uit Doetinchem die gisteren in Zelhem een 4-jarige jongen heeft doodgereden was acht dagen voor het fatale ongeval vrijgelaten uit voorlopige hechtenis, nadat hij oktober vorig jaar zijn vader had mishandeld en politieagenten had bedreigd. Rémon W. kampt met ernstige psychische problemen. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
45
Speciaal politieteam dat Nederlandse FBI moest worden alweer opgedoekt
Het speciale politieteam MIT dat na de moord op Derk Wiersum in 2019 was opgetuigd om de georganiseerde misdaad te bestrijden, gaat alweer op de schop. Dat is een enorme blamage voor het huidige en vorige kabinet. -
'Psycholoog doodrijder jongetje (4) maakte inschattingsfout'
De psycholoog die vrijdagochtend onder bedreiging zijn autosleutels moest afstaan aan Rémon W. in Doetinchem heeft een inschattingsfout gemaakt. Dat zegt een woordvoerder van het kenniscentrum voor forensische psychiatrie en psychologie, het NIFP.
-
Update
OM eist 8 jaar cel en tbs tegen Bart van U.
Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van 8 jaar onvoorwaardelijk plus tbs met dwangverpleging tegen Bart van U. voor het doden van oud-politica Els Borst (81) en zijn zus Loïs. In beide gevallen werd moord niet bewezen, maar doodslag wel. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?